Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 26 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

De 6 sneakers die Michael Jordan droeg toen hij NBA-kampioen werd

The Last Dance is misschien wel de beste sportdocumentaire ooit. En als je het ons vraagt, had Nike hier nog beter op in kunnen springen. Door deze zes sneakers, waarop Michael Jordan met de Chicago Bulls NBA-kampioen werd, allemaal in één klap uit te brengen bijvoorbeeld.

Of je The Last Dance nou wel of niet hebt gekeken op Netflix, het is een feit dat de Chicago Bulls in de jaren 90 tweemaal een three-peat (1991, 1992, 1993 en 1996, 1997, 1998) op de palmares mocht bijschrijven.

De zes champion sneakers van Michel Jordan

Tijdens ieder NBA-kampioenschap droeg Michael Jordan een ander paar sneakers. We hebben ze op een rij gezet en je kunt ze nog kopen, zij het voor belachelijk hoge prijzen.

1991: Nike Air Jordan 6

air jordan 6, nike, michael jordan, 1991, nba, chicago bulls
(Afbeelding: Nike)

Tijdens het behalen van zijn eerste NBA-titel met de Chicago Bulls droeg Michael Jordan alweer de zesde generatie van zijn eigen schoen. Het model Air Jordan 6 werd in het jaar 2000 voor het eerst in een retro-versie opnieuw op de markt gebracht en in 2019 nog eens. Ook zijn er verschillende special editions gemaakt. Deze koop je inmiddels op StockX voor meer dan 300 euro. Lees hier meer over de sneakers.

1992: Nike Air Jordan 7

nike air jordan 7, michael jordan, sneakers, 1992, chicago bulls, nba
(Afbeelding: StockX)

Een jaar verder, tijdens zijn tweede NBA-kampioenschap op rij, waren de sneakers van Michael Jordan vooral geëvolueerd aan de binnenkant. Aan het uiterlijk werd niet zo gek veel gewijzigd. Je vindt het model in allerlei soorten en maten op StockX.

1993: Nike Air Jordan 8

aj8
(Afbeelding: StockX)

Tijdens het behalen van zijn eerste three-peat droeg His Airness, je voelt hem aankomen, de AJ 8. De Chicago Bulls was het derde team in de geschiedenis van de NBA dat drie kampioenschappen op rij won. Michael Jordan was de eerste basketballer die in drie opeenvolgende kampioenschappen MVP (most valuable player) werd. Los daarvan: heerlijke sneakers met de ultieme 90’s vibe. Je vindt ze op StockX.

1996: Nike Air Jordan 11

air jordan 11, sneakers, michael jordan
(Afbeelding: Stadium Goods)

Iedereen die kan optellen en aftrekken snapt inmiddels dat Michael Jordan in 1996 op het model Air Jordan 11 speelde. Na de dood van zijn vader en een uitstapje in het professionele honkbal keerde hij terug op deze sneakers. En hoe?! Opnieuw nam de levende legende de Chicago Bulls bij de hand om de vierde titel in zes jaar tijd te winnen. En er zouden nog meer volgen. Michael Jordan keerde overigens tegen het einde van het seizoen 1994-1995 al terug, maar toen was hij nog niet op conditie en wist hij het tij nog niet te keren. Dit werden zijn meest gehypete sneakers, lees hier waarom.

1997: Nike Air Jordan 12

Air-Jordan-12-OG-Taxi-1997
(Afbeelding: StockX)

Aan het design van deze sneakers zag je dat de 2000’s naderden. Een duidelijke stijlbreuk met de vorige modellen. Maar Michael Jordan werd er wel NBA-kampioen op met de Chicago Bulls. Je koopt ze via StockX.

1998: Nike Air Jordan 14

aj 14
(Afbeelding: Nike)

De tweede three-peat voltooide Michael Jordan op de AJ 14. Er werden dat seizoen twee Air Jordans uitgebracht. Nummertje 13, de Black Cat-editie, koop je nu op de website van Nike voor 190 euro. Het model waarop hij voor de zesde maal kampioen werd is echter lastiger te vinden.

Check ook: de 90’s pakken uit The Last Dance op een rij

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.