Alrik de Jong
Alrik de Jong Netflix 6 dec 2019

23 van de beste documentaires op Netflix die je mogelijk gemist hebt

Als je een abonnement bij Netflix hebt lopen, dan weet je precies wat wij bedoelen als we zeggen dat Netflix soms best onoverzichtelijk kan zijn. Je kent het vast wel. Op een avondje waar je niets anders hebt gepland dan rustig een filmpje te kijken, krijg je precies nul films of documentaires te zien die jouw interesse wekken. Voordat je het weet, is je avond al bijna voorbij voor je uiteindelijk de juiste film, serie of documentaire hebt gevonden.

Met dit in gedachten, hebben wij voor jou Netflix omgespit om de parels uit de massa te vissen. Vandaag focussen we ons op de documentaires die al een tijdje op Netflix staan en je mogelijk gemist hebt. Zorg dat je deze 23 prachtige documentaires hebt gezien. Ze zijn het meer dan waard.

1. Wild Wild Country (Netflix Original)

Tijdens Icarus zat je 121 minuten met je mond open van verbazing, bij Wild Wild Country doe je dat zes afleveringen lang. Deze documentaire gaat over de Bachwan-beweging, rond Bhagwan Sri Rajneesh (Osho), die zich baseerde op een veelheid aan spirituele en godsdienstige bronnen en invloeden.

De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze, maatschappelijke en politieke orde. Sommigen noemden het een sekte. Feit is dat de beweging nogal zijn doel voorbij schoot en wel heel rare acties begon te ondernemen. Wild Wild Country vertelt dit verhaal in zes delen aan de hand van echte leden en vooraanstaande figuren uit de Bachwan-beweging. Waaronder artsen, advocaten en andere hooggeleerden, maar ook veel gekkies. Sheela (Ma Anand Sheela), onthoud die naam. Bizar dat dit verhaal nu pas zo uitgebreid wordt verteld. Eén van de beste documentaires die we in deze eeuw hebben gezien.

2. Quincy

We hadden natuurlijk wel eens gehoord van Quincy Jones. Maar als we een nummer van hem moesten noemen, zouden we het eigenlijk niet weten. En over de nummers, albums, films en andere projecten die hij geproduceerd en geschreven heeft, zouden we je vooraf ook weinig kunnen vertellen. En dat maakt de documentaire juist zo bijzonder. Van Frank Sinatra tot Thriller van Michael Jackson; deze gast is invloedrijker dan The Beatles. Netflix vertelt de rest.

3. Icarus

Twee opties. 1: je hebt Icarus al gezien en vertelt iedereen dat ze deze geniale documentaire op Netflix ook moeten zien. 2: je hebt Icarus nog niet gezien en krijgt van iedereen te horen dat je die echt eens moet zien. En terecht, want de documentaire is geniaal. 121 minuten lang zit je met je mond open van verbazing.

De Amerikaanse amateurwielrenner Bryan Fogel wil voor een documentaire testen wat doping nou echt doet met het lichaam en prestaties en hoe makkelijk je tests kunt manipuleren. Via via belandt hij bij Dr. Grigory Rodchenkov, een wetenschapper en klokkenluider. Vanaf dat moment neemt de documentaire een wending en raakt Bryan Fogel betrokken bij een extreem groot dopingschandaal. Grigory Rodchenkov is een geniale gek, die zo uit een serie als Fargo zou kunnen komen. Maar alles is echt. Verder verklappen we niets. Absolute must-see!

4. FYRE: The Greatest Party That Never Happened

Het moest het vetste festival ooit worden. Doelgroep: rijke mensen en mooie influencers. Maar het ‘luxe’ Fyre Festival liep uit op een flop en het hoongelach was groot. Netflix komt met een documentaire, FYRE: The Greatest Party That Never Happened genaamd.

5. Mercury 13 (Netflix Original)

In 1961 werd na strenge tests een kleine groep geschoolde vrouwelijke piloten gevraagd een stap opzij te zetten. Alleen mannen werden geselecteerd voor een ruimtevlucht. De documentaire Mercury 13 geeft de dertien onbezongen heldinnen eindelijk de verdiende credits voor hun bijdrage aan de ruimtevaart.

6. How The Beatles Changed The World

The Beatles is de meest invloedrijke popband ooit. Niet alleen op muzikaal vlak, maar ook op sociaal en cultureel gebied. De documentaire How The Beatles Changed The World laat zien wat de impact van de Britse band was en nog steeds is. Niet de eerste sterke muziekdocumentaire op Netflix.

7. Take Your Pills (Netflix Orginal)

In een competitieve wereld biedt een middel als Adderall studenten, atleten, programmeurs en anderen een manier om beter en sneller te presteren. Maar tegen welke prijs? En helpt het wel echt. Interessante Netflix Original voor iedereen met een interesse voor dubieuze middelen die tussen drugs en medicijn in liggen.

8. Dirty Money (Netflix Original)

Van wurgleningen tot auto’s waarmee is gesjoemeld vanwege uitstoottests: deze zesdelige documentaireserie onderzoekt schaamteloze voorbeelden van hebzucht en corruptie in bedrijven. Als je nog vertrouwen had in de wereld, dan is dat na de documentaire Dirty Money te hebben gekeken voorgoed verdwenen.

9. AlphaGo

Voor iedereen met interesse in kunstmatige intelligentie (AI) en verrassende documentaires: AlphaGo is jouw ding. Go is een ingewikkeld bordspel, voor de documentaire AlphaGo vormt het de achtergrond voor het gevecht tussen kunstmatige intelligentie en de mens. Kijken!

10. Feminists: What were they thinking?

De nieuwe Netflix Original Feminists: What were they thinking? komt qua titel bijna verwijtend over, naar niets is minder waar. De documentaire werpt een blik op de vrouwenbeweging van de jaren 70 op basis van de collectie feministische portretten van fotografe Cynthia MacAdams. Veertig jaar later bekijken we de cultuur van toen en nu. De geëvolueerde interpretaties van de vrouwen op de maatschappij zijn leerzaam. Hun verhalen uit het verleden maakten in ieder geval de weg vrij voor onze toekomst. Dit is een must-see voor iedereen, want er valt wereldwijd nog veel te winnen. Vanaf 12 oktober te zien op Netflix.

11. Chef’s Table (Netflix Original)

Vergeet 24 Kitchen. Vergeet Jamie Oliver. Vergeet de beste chefkok die je kent. Chef’s Table is een documentaire over ‘s werelds meest unieke, bizarre en lekkere gerechten. Vooral om te zien hoe de grootmeesters uit de culinaire wereld tot hun gerechten komen (soms ook gewoon per toeval), is indrukwekkend.

12. Before the Flood

Leonardo DiCaprio reist de wereld over om onderzoek te doen naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde en maatregelen om het tij te keren. Hij praat in Before The Flood onder meer met Elon Musk en Barack Obama. Als je van documentaires over het klimaat houdt, moet je deze zeker zien.

13. Operation Odessa

Operation Odessa lijkt op een sterke maffiafilm, maar is gewoon echt gebeurd. Interessante documentaire over een gangster uit Rusland, spion uit Cuba en onderwereldfiguur uit Miami. Samen komen zij tot het opmerkelijke plan om een sovjetonderzeeër als smokkelvaartuitg te verkopen aan een drugskartel.

Het begint allemaal als de Rus ‘Tarzan’ zich vestigt in Miami en daar in contact komt met de in Miami wonende gladde boy Juan Almeida. De Cubaanse spion Tony maakt het filmische trio uiteindelijk compleet. Ze schromen vervolgens niet om op het beruchte Cali-kartel af te stappen. Dit is een van de beste documentaires die je in 2018 gaat zien.

14. What Happened, Miss Simone?

Nina Simone was een geniale zangeres. Maar ze was ook hartstikke gek. Althans, dat dacht men altijd. Pas na heel veel leed kwam Nina Simone erachter dat ze aan een bipolaire stoornis leed. What Happened, Miss Simone? geeft een pracht tijdsbeeld en laat het donkere leven van Nina Simone op de meest pure manier zien.

15. First Team: Juventus

Volg de gerenommeerde voetbalclub Juventus op en naast het veld, op weg naar hun zevende Italiaanse titel op rij en glorie in de Champions League. First Team: Juventus is een geweldig kijkje achter de schermen van een mondiale voetbalclub anno 2018. Je haat de club of je houdt ervan, maar deze Netflix Original is voor iedere voetballiefhebber.

16. ReMastered

ReMastered is een serie historische muziekdocumentaires met afleveringen over Bob Marley, Johnny Cash en meer. Zeer verrassende verhalen, niet de usual suspects.

17. Abstract: The Art of Design

In deze achtdelige documentaire op Netflix ontdek je hoe ‘s werelds meest vernieuwende designers op allerlei vakgebieden denken en hoe design elk aspect van ons leven beïnvloedt. Acht verschillende kunstenaars en designers worden gevolgd. Je krijgt te zien hoe ze denken, leven en hoe ze kunst en design interpreteren. Mocht je Abstract: The Art of Design nog niet gezien hebben: vanavond nog beginnen! De documentaire heeft een IMDb-score van 8.5/10 en dat is hoog. Terecht.

18. Amanda Knox

De Amerikaanse uitwisselingsstudente Amanda Knox verblijft in Italië, waar zij wordt verdacht van de moord op een andere studente. In deze documentaire vertelt de veelbesproken Amanda haar kant van het verhaal.

19. Cowspiracy

Volg de reis van een milieu-activist die op zoek gaat naar de waarheid achter een aantal klimaatvraagstukken.

20. The 13th

Deze documentaire bespreekt het hoge percentage Afro-Amerikaanse mensen dat in de Amerikaanse gevangenis zit en legt daarmee een link met slavernij.

21. Being Elmo: A Puppeteer’s Journey

Deze documentaire wordt verteld door Whoopi Goldberg en volgt de carrière van poppenspeler Kevin Clash, de man met de zachte stem achter het harige rode monster Elmo uit Sesam(e )straat.

22. The Square

Deze documentaire – bekroond met 3 Emmy’s en in 2014 genomineerd voor de Oscar voor Beste documentaire – gaat over de Egyptische revolutie en neemt de kijker mee in het emotionele drama van jongeren in de straten van Caïro die hun vrijheid opeisten om een gewetensvolle samenleving te creëren.

23. Virunga

In de bosrijke diepten van Oost-Congo ligt het nationaal park Virunga, een van de meest biodiverse plaatsen ter wereld en de thuisbasis van de laatste berggorilla’s. Hier riskeert een omstreden team van parkrangers, dat bestaat uit onder andere een Belgische prins en een ex-kindsoldaat, hun leven om dit UNESCO-werelderfgoed te beschermen tegen gewapende rebellen, stropers, en een bedrijf dat de rijke natuurlijke hulpbronnen van Congo probeert te ontfutselen.

Nieuw op Netflix

Wil je weten wat er deze week nieuw te vinden is op Netflix? Klik dan hier.

Reageer op artikel:
23 van de beste documentaires op Netflix die je mogelijk gemist hebt
Sluiten