Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 16 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Lubach zakt weg en wordt verslagen door Nederlandse televisiegrootheid

Aan de items lag het niet, maar Arjen Lubach had afgelopen zondag niet de beste dag van zijn leven. Een week nadat Zondag met Lubach zijn eigen kijkcijferrecord brak, zakte het populaire programma een week later flink weg. Daar leek Arjen Lubach zelf niet zo veel aan te kunnen doen en had vooral te maken met de moordende concurrentie.

Waar Zondag met Lubach een week geleden nog 2,3 miljoen kijkers wist te trekken, kwam de teller afgelopen zondag al bij iets meer dan 1,7 miljoen tot stilstand. Er keken dus meer dan een kwart minder mensen naar de satirische nieuwsshow. Dat was nog wel voldoende om het beste bekeken programma op NPO3 te worden, maar op de algehele ranglijst zakte Lubach flink weg.

Arjen Lubach verslagen door Ivo Niehe

Net als vorige week moest Zondag met Lubach zijn meerdere erkennen in het NOS Journaal en Heel Holland Bakt. De bakshow was opnieuw de grote winnaar. Er keken uiteindelijk bijna 3,8 miljoen mensen naar de grote finale. Daar is Arjen Lubach, net als week gelden, niet tegen opgewassen. Er is dan ook een andere reden waarom de laatste aflevering van ZML opeens een half miljoen kijkers minder had.

Arjen Lubach verloor waarschijnlijk een hoop kijkers aan een andere televisie grootheid. Direct na Heel Holland Bakt, en dus tegelijkertijd met ZML, was 40 jaar TV show te zien. In deze jubileumserie blikt de legendarische Ivo Niehe terug op de mooiste verhalen uit zijn bekendste programma. Zo stond in de eerste aflevering onder andere zijn gesprek met de broer van Lady Diana centraal.

Britney Spears zorgt voor succes Ivo Niehe

Dit zorgde ervoor dat veel Heel Holland Bakt-kijkers op NPO 1 bleven plakken. Hierdoor kwam Ivo Niehe met zijn show op net iets meer dan twee miljoen kijkers. Ruim voldoende om deze week boven Zondag met Lubach uit te komen, maar niet genoeg voor een top drie klassering. Naast Heel Holland Bakt en het NOS Journaal wist ook NOS Studio Sport Eredivisie meer kijkers te trekken.

De hoge kijkcijfers van 40 jaar TV show hebben waarschijnlijk ook te maken met de ophef rond Ivo Niehe. De presentator kwam vorige week in opspraak door de documentaire Framing Britney Spears. Hierin wordt duidelijk hoe slecht de toen nog jonge zangeres werd behandeld door de media.

De 10 best bekeken Zondag met Lubach-items van 2020

In deze documentaire komt ook een interview met Ivo Niehe voorbij waarin hij Britney een vraag stelt over haar borsten. Ongepast en vrouwonvriendelijk vonden velen. Dit interview vond plaats in 1999, maar is nu opeens weer een heet onderwerp. Al die aandacht heeft er mogelijk ook voor gezorgd dat meer mensen afgelopen zondag naar zijn programma hebben gekeken. En zo blijkt maar weer: slechte publiciteit bestaat niet.

Zondag met Lubach goed van start

Zoals gezegd had het teruglopende aantal kijkers van Zondag met Lubach waarschijnlijk niets te maken met de kwaliteit. Host Arjen kwam opnieuw met een aantal sterke en hilarische items. Zeker het item over de digibetocratie werd met lof overladen. Waarom dat was, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.