Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 15 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Lubach geeft belangrijk stemadvies en wordt op Twitter met lof overladen

De Tweede Kamerverkiezingen komen steeds dichterbij. Mocht je nog niet nagedacht hebben over op welke partij en persoon je gaat stemmen, dan is het goed om dat toch maar eens te gaan doen. Uiteraard ben je volledig vrij om een eigen keuze te maken, maar Arjen Lubach heeft wel een puntje om rekening mee te houden. In Zondag met Lubach liet hij ons kennismaken met de digibetocratie en oogstte daarmee lof op Twitter.

Het is je misschien zelf ook al opgevallen dat er op ICT-gebied nogal eens iets mis gaat in Nederland. Zo werd onlangs nog bekend dat de website coronatest.nl zo lek is als een mandje. De GGD had zijn zaken totaal niet op orde waardoor kwaadwillende er eenvoudig vandoor konden gaat met allerlei privegegevens. Ook Arjen Lubach is dat uiteraard niet ontgaan, en dus ging hij op zoek naar het bovenliggend probleem.

We leven in een digibetocratie

De regering is verantwoordelijk voor het geblunder bij de GGD en dus werd het een belangrijk onderwerp in de Tweede Kamer. Wat Arjen Lubach vervolgens opviel, is dat de mensen die daar zitten vaak weinig kaas gegeten hebben van dit onderwerp. Volgens de host van Zondag met Lubach is Nederland een digibetocratie. “We worden bestuurd door mensen die geen reet snappen van computers en digitale veiligheid”, aldus Arjen Lubach.

Dit wordt op alle niveaus pijnlijk duidelijk. Zo blijken bijvoorbeeld videobel programma’s ook nog steeds een groot struikelblok. En niet alleen bij lokale overheden. Zelf in de Europese Unie wordt pijnlijk duidelijk dat de mensen die ons land en continent moeten leiden totaal geen verstand hebben van technologie. Zo slaagde techjournalist Daniël Verlaan erin om in te breken bij een geheim overleg van de Raad Buitenlands Zaken. Het pijnlijkste hieraan was dat hij daar amper moeite voor had hoeven doen. Minister Ank Bijleveld deelde zelf het inlogadres en een deel van de pincode op Twitter.

Arjen Lubach heeft een oplossing

Zoals je in bovenstaand item kunt zien, heeft Arjen Lubach nog veel meer voorbeelden. En niet alleen bij ons is de tech-kennis van een bedroevend laag niveau. Ook in andere landen wordt het regelmatig pijnlijk duidelijk. Daarom heeft Arjen Lubach dringend stemadvies om in ieder geval Nederland te redden: stem op mensen die verstand hebben van ICT. Een advies dat op Twitter op veel lof kan rekenen.

Lubach stipt ook probleem aan

Helaas is het opvolgen van dit stemadvies van Arjen Lubach nog niet zo gemakkelijk als het klinkt. In het Zondag met Lubach-item over digibetocratie vertelt hij ook dat het aanbod zeer beperkt is. Je moet heel goed zoeken naar een kandidaat die verstand van zaken heeft. En als ze bij een partij op de lijst staan, dan staan ze vaak veel te laag om de Tweede Kamer te gaan halen.

Lubach begint seizoen met record, maar verliest kansloos van dit kanon

Althans, op basis van de informatie die we nu hebben. Misschien staan er veel meer ICT-kenners op de lijst, maar worden deze kwaliteiten nog niet in beeld gebracht. het is te hopen dat partijen het item van Zondag met Lubach gezien hebben en werk van maken. Anders zitten we de volgende regeringsperiode weer met een digibetocratie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.