Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Fitness 30 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

De viking-workout van Alexander Skarsgård voor The Northman

Een van de meest brute films die op dit moment in de Nederlandse bioscopen draait, is The Northman. In deze revenge-thriller zien we Alexander Skarsgård in de de rol van een intimiderende Viking. Hoe trainde hij om zich lichaam zo beestachtig groot te krijgen? Zijn workout uitgelicht.

The Northman gaat over een Viking-prins die gerechtigheid zoekt voor de moord op zijn vader. In deze brute film spelen onder andere Anya Taylor-Joy, die we kennen uit The Queens Gambit, en Alexander Skarsgård. Laatstgenoemde ken je van Godzilla vs. Kong en The Legend of Tarzan. In de nieuwe Viking-film neemt Skarsgård de hoofdrol op zich, en daar hoort een imponerend lichaam bij.

Zo trainde Alexander Skarsgårdvoor The Northman

De voorbereidingen voor het filmen van The Northman deed Skarsgård samen met bekend personal trainer Magnus Lygdbäck. De twee werkten eerder al samen voor The Legend of Tarzan. De voorbereidingen voor The Northman duurde bijna een jaar. Een lange periode, helemaal als je kijkt naar de korte tijd die andere acteurs soms hebben om zich klaar te stomen voor een rol. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Joaquin Phoenix, die juist extreem moest afvallen voor zijn rol als Joker.

3 simpele tips spieren te kweken en tegelijk vet te verliezen

Voor zijn rol als stoere Viking had Alexander niet alleen de looks van een Viking nodig, ook zijn timing en conditie werden flink op de proef gesteld. “The Northman was de eerste keer dat ik aan iets werkte dat zo gestileerd was. Je moet het bijna zien als een dans tussen de camera en de acteurs, want de camera was constant in beweging, en wij ook. Als je timing verkeerd is, dan moet alles opnieuw. Ik ben nog nooit zo moe geweest als na die zes maanden,” vertelt hij in een interview aan Vanity Fair.

Viking-workout: een training van Skarsgård

Skarsgård’s trainingsschema bestond uit vier verschillende trainingen (benen, borst, rug, armen), bestaande uit zowel compound-oefeningen als isolatie-oefeningen. De acteur trainde vijf keer per week om zich lichaam volledig klaar te stomen voor de draaidagen. Door vier verschillende trainingen per week te doen, is het mogelijk om de spiergroepen goed te laten rusten voordat je ze weer aanpakt.

5 effectieve oefeningen om thuis je borstspieren te trainen

Personal trainer Magnus deelt in een YouTube-video een typische rug-workout van Skarsgård.

De workout uitgelicht.

Warming up:

  • 5 tot 10 minuten roeien
  • 10 herhalingen straight arm pulldown met elastiek
  • 10 herhalingen wide upperback pull met elastiek
  • 10 herhalingen lateral wood chop met elastiek

Training:

  • Farmers walk met dumbbells of kettlebells, 30 stappen van 3 rondes
  • Wide grip lat pulldown, 10 herhalingen, 3 sets
  • Alternating standing row, 16 herhalingen (8 elke kant), 3 sets
  • Straight arm lift rotation, 16 herhalingen (8 elke kant), 3 sets
  • Kneeling halo, 10 herhalingen, 3 sets
  • Rolling knee tuck, 1 minuut, 3 sets

Zien hoe je de oefeningen uitvoert? Check de bovenstaande video en bekijk vanaf 8 minuten en 40 seconden.

Vaak worden krachttraining en cardio gecombineerd tijdens de voorbereidingen voor een grote film als deze, maar voor Skarsgård was dit niet nodig. Het grootste doel voor de acteur was om meer massa aan te maken en hierdoor groter te lijken. Als Skarsgård daar nog extra cardio bij gedaan had, dan had hij waarschijnlijk niet zo’n intimiderende look gehad.

Meer brute Viking actie

Op zoek naar een andere Viking-workout? Dan wil je ook de trainingen van Sam Corlett, die de rol van Leif Eriksson in de Vikings-spin off Vikings:Valhalla speelt, eens bekijken.

6 vormen van ‘cardio’ die krachttraining perfect aanvullen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.