Stijn Kuster
Stijn Kuster Afvallen 27 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

3 simpele tips spieren te kweken en tegelijk vet te verliezen

Wanneer je sterker wil worden en spieren wil kweken, is het handig om meer calorieën te eten dan je verbrandt. Echter, het is ook mogelijk om vet te verliezen en meer spiermassa op te bouwen. Daarbij gaat het er natuurlijk wel om wat je eet.

Als je meer calorieën eet dan verbrandt en veel sport, herstellen je spieren doorgaans sneller. Dit betekent dat je sneller meer spiermassa kan opbouwen. Als je meer eet kom je echter ook aan; vet dat je later weer kunt verbranden tijdens het ‘droogtrainen’.

Spieren te kweken en tegelijk vet verliezen

Wil je zowel spieren kweken als vet verliezen, en niet eerst aankomen, dan kun je het ook tegelijkertijd doen. Als je lichaam meer calorieën nodig heeft dan je eet, zit je in een calorietekort. Je lichaam heeft niet de calorieën die het nodig heeft als brandstof, en breekt daarom delen van je lichaam af voor energiebehoefte.

Je wil natuurlijk het liefst dat je lichaam alleen je vet gebruikt als energie. Afhankelijk van hoe je traint, zal het ook spieren afbreken. Met deze drie tips kun je spiermassa kweken terwijl je vet verliest.

1. Eet voldoende eiwitten

Door voldoende eiwitten te eten, terwijl je in een calorietekort zit, kunnen je spieren goed blijven herstellen. Weliswaar niet zo snel als in een calorieoverschot, maar veel sneller dan wanneer je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt.

5 voedingsmiddelen met verrassend veel eiwitten

Veel fanatieke sporters houden 1,5 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag aan. Meer eiwitten eten heeft geen zin, je spieren zullen niet sneller herstellen.

2. Blijf je spieren zwaar(der) trainen

Om sterker te worden, moet je zwaarder trainen of meer herhalingen van een oefening doen. Als je jouw lichaam uitdaagt om harder te trainen dan de training ervoor, kun je – ook in een calorietekort – sterker worden. Belangrijk is dus om het aantal herhalingen en het gewicht dat je verplaatst bij te houden en te proberen je grenzen te verleggen.

3. Blijf in een klein calorietekort

Niet geheel onbelangrijk wanneer je wil afvallen, is minder calorieën eten dan je lichaam nodig heeft. Door dit langere tijd vol te houden, zal je vet verliezen. Ga niet te weinig eten. Als je veel minder eet dan je verbrandt, is de kans op spierverlies groter. Consistentie is dus erg belangrijk.

Op natuurlijke wijze afvallen

Check ook deze tien voedingsmiddelen die jouw metabolisme versnellen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.