Stijn Kuster
Stijn Kuster Fitness 5 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

5 voedingsmiddelen met verrassend veel eiwitten

Eiwitten behoren tot de belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Naast dat het belangrijk is om spiermassa op te bouwen en te behouden, zitten er aminozuren in waar het lichaam niet zonder kan.

Het Voedingscentrum raadt aan dagelijks 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht te eten. Een gemiddelde man van 85 kilogram heeft dus zo’n 68 gram proteïne nodig. Vlees en zuivel kennen we natuurlijk allemaal als eiwitrijke producten, maar er zijn ook andere producten die verassend veel proteïne bevatten.

Voeding met verrassend veel eiwitten

Natuurlijk weet je dat in tonijn, kip en kwark veel eiwitten zitten. En eerder las je al over deze voedingsmiddelen waar verrassende veel proteïne in zit. Maar we gaan, in het kader van gevarieerd eten, gewoon door. Wat voor groenvoer doe je door die salade met kip? Juist, rucola en boerenkool.

1.Mosselen

Wanneer je denkt aan eiwitrijke producten uit de zee, komt vis al snel naar boven. Maar ook schaal- en schelpdieren kunnen een flinke hoeveelheid eiwitten bevatten. Zo bevat 100 gram mosselen 9,8 gram eiwitten en slechts 74 kcal. Verruil de frietjes en mosselsausjes voor een salade en zoete aardappel en je hebt een gezonde en eiwitrijke maaltijd.

2.Rucola

Maak bij voorkeur deze salade dan met Rucola. Per 100 gram biedt de groente weliswaar slechts 1,3 gram eiwitten, maar in verhouding tot de 13 kcal (per 100 gram) is dat nog best een hoop. 48 procent van de slasoort is namelijk proteïne.

Groente met veel eiwitten
Rucola bevat naast eiwitten ook veel vitamines (Afbeelding: Pexels)

3. Boerenkool

Maar Rucola is niet de enige groene groente met een hoog percentage aan eiwitten. Boerenkool heeft een eiwitpercentage van 36 procent, hiermee eet je per 100 gram (51 kcal) zo’n 4,3 gram proteïne op.

4.Havermout

Hoewel de meeste mensen haver kennen als koolhydratenbron, bevat het ook redelijk wat proteïne. Niet zoveel als mosselen, maar we hebben het hier dan ook over een graanproduct. Per 100 gram (á 380 kcal) krijg je zo’n 9,4 gram eiwitten binnen. Daarnaast is havermout erg goedkoop en bevat het ook nog ontzettend veel vezels en vitaminen.

Groente met veel eiwitten
Havermout heeft voor een graanproduct erg veel eiwitten (Afbeelding: Pexels)

5.Cacaopoeder

Je havermout wat lekkerder maken? Gooi er een beetje cacaopoeder doorheen. Per 100 gram biedt dit goedje namelijk 19,8 gram aan eiwitten. Oké, misschien is 100 gram een beetje veel, maar bij 15 gram (62 kcal) biedt het toch al 3 gram proteïne. Daarbij is het rijk aan goede vetten en vezels.

Smoothies met proteïne

Naast voeding, kun je natuurlijk ook proteïne binnen krijgen via drankjes. Check onze top 5 smoothies met veel eiwitten en andere voedingsstoffen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.