Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 5 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk koopt Twitter-taartpunt: zijn eerste poll als grootaandeelhouder

Wie Elon Musk zegt, zegt Twitter. Door zijn memes, polls en invloedrijke tweets is de Tesla en SpaceX-CEO zonder twijfel één van de bekendste gebruikers van het platform. De twee zijn nu helemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Begin deze week werd bekend dat Elon Musk een belang van 9,2 procent in het bedrijf heeft. Eerder deze maand kocht hij voor bijna 3 miljard aan aandelen.

Daarmee is hij in één klap Twitter’s grootste aandeelhouder geworden. Dit is zijn eerste actie als aandeelhouder.

Elon Musk grootaandeelhouder van Twitter

Hoewel de documenten maandag gepubliceerd werden, laten ze zien dat Elon Musk op 14 maart al voor 2,89 miljard dollar (zo’n 2,7 miljard euro) aan Twitter-aandelen kocht. Daarmee heeft hij zo’n 9,2 procent van alle aandelen in handen. Ter vergelijking: de oprichter en voormalige CEO van Twitter, Jack Dorsey, heeft ‘maar’ zo’n 2,25 procent van de aandelen.

Elon Musk is niet alleen van de bekendste gebruikers van Twitter, maar ook één van de invloedrijkste. Een tweetje over een bepaalde cryptomunt of Tesla en de koers daarvan gaat sky high. Het is dan ook niet heel verrassend dat het Twitter-aandeel met maar liefst 27 procent in waarde is gestegen, sinds het nieuws naar buiten is gekomen.

Opvallend is dat Elon Musk eind maart nog enorm kritisch was op Twitter. Toen zei hij dat het platform de vrijheid van meningsuiting niet respecteert en suggereerde hij zelfs dat hij eraan zat te denken een eigen socialmediakanaal te beginnen. En dat terwijl hij zo’n twee weken ervoor al officieel grootaandeelhouder van Twitter was geworden.

Twitter-poll over edit-knop

Zijn eerste actie als aandeelhouder is – hoe kan het ook anders – een poll op Twitter waarin Elon Musk vraagt of mensen een knop willen waarmee ze tweets nog kunnen aanpassen nadat ze hem geplaatst hebben. Een functie waar Twitter-gebruikers al jaren om vragen, en waar Twitter hoogstwaarschijnlijk op 1 april nog een grap over maakte. Maar als we kijken naar polls in het verleden van Musk (‘Moet ik 10 procent van mijn Tesla aandelen verkopen?’), zal de uitslag ervan belangrijk zijn.

Twitter-CEO Parag Agrawal bevestigde dit. Hij reageerde op de tweet dat de consequenties van de poll belangrijk zouden zijn. “Stem voorzichtig”, aldus Agrawal. Wat de toekomst verder gaat brengen voor Twitter en Elon Musk, is onduidelijk.

Elon Musk absurd doel met Tesla: op naar de magische grens van 1%

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.