Alrik de Jong
Alrik de Jong Televisie 4 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Johan Cruijff-docu schetst uniek psychologisch portret

Voetbal- en documentaireliefhebbers opgelet: er komt een nieuwe documentaire over Johan Cruijff aan. In JC, zoals de docu heet, staat de mens achter de voetballer centraal.

Hier op de redactie krijgen we tranen in onze ogen van alle bewegende beelden van Johan Cruijff. Voetbalbeelden zorgen voor pure emotie, de beelden buiten het veld zijn vaak grappig, dankzij de geniale persoonlijkheid achter de Nederlandse voetbalicoon. JC focust zich dus op het laatstgenoemde aspect.

JC: een psychologisch portret van Johan Cruijff

JC is een volledig uit archief opgebouwde documentaire over Johan Cruijff. Door meer te focussen op de mens dan op de voetballer en gebruik te maken van zijn eigen uitspraken ontstaat een psychologisch portret van een van de grootste Nederlandse voetballers. JC wordt uitgezonden op de avond van wat zijn 75ste verjaardag zou zijn geweest.

Johan Cruijff is een legende, die bij leven al de bijnaam De Verlosser kreeg. Hij was een weergaloze speler en een groot tacticus, die met zijn filosofie eigenhandig het betaalde voetbal onherkenbaar veranderde. Ook na zijn actieve loopbaan bleef hij onnavolgbaar. Als trainer, als analist, als belichaming van de Ajax-doctrine, die over de hele wereld school heeft gemaakt.

Documentaire over de mens achter de voetballer

In JC ligt de focus meer op de mens dan op de voetballer. Wie was Johan Cruijff als mens? Wat dreef hem? Waarvan was hij uit het veld geslagen? Door gebruik te maken van zijn eigen uitspraken in interviews ontstaat een psychologisch portret, dat zijn hele leven beslaat.

johan cruijff, documentire, vpro, docu
Al sinds jonge leeftijd altijd omringd door pers (Afbeelding: VPRO)

Vanaf zijn eerste stappen in het betaalde voetbal in 1964 werd de weergaloze voetballer omarmd door de pers, die in hem een ideaal onderwerp zag. Altijd goed voor een pakkende quote, soms ook voor raadselachtige uitspraken, charmant als het kon, vilein als hij vond dat het moest. Johan Cruijff en de media, het is een soms wrange liefdesgeschiedenis die tot aan zijn dood op 24 maart 2016 zou voortduren.

Van de makers van WILLEM (van Hanegem)

JC is gemaakt door regisseur David Kleijwegt, editor Thomas Vroege en researcher Steven van der Gaag. Gedrieën hebben ze naam gemaakt met originele sportdocumentaires, die archief als voornaamste bestanddeel hebben. Voor Andere Tijdens Sport maakten ze onder meer WILLEM (over Willem van Hanegem, verschenen in de week van zijn 75ste verjaardag) en We hebben ‘m (Over de eerste keer dat een Nederlandse profclub, Feyenoord, de Europacup 1 won.)

Kleijwegt ziet de documentaire JC als de kroon op hun werk: ‘Johan Cruijff is onmiskenbaar de grootste Nederlandse voetballer aller tijden. Een zeer bekende figuur bovendien: op het hoogtepunt van zijn roem kenden drie miljard mensen zijn naam. Toch denk ik dat wij door een andere benadering te kiezen met de docu een andere kant van hem hebben blootgelegd.’

Wanneer en waar te zien?

JC is te zien op NPO 2. Op Netflix kun je de docu PELÉ streamen en op HBO Max Diego Maradona.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.