Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 26 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

5 geniale Maradona-documentaires en waar je ze kunt zien

Diego Maradona is overleden. Dat betekent dat de Argentijnse held is verlost van zijn verslavingen en demonen. De voetbalgod blijft over. Tijd om achter de televisie plaats te nemen voor een rits aan documentaires en films.

We zetten een aantal documentaires en films op een rij, en waar je ze kunt zien. Hou ook de TV-gids in de gaten, want er komen ook nogal wat specials op televisie.

1. Diego Maradona (van Asif Kapadia)

Als je deze documentaire van Asif Kapadia hebt gemist, dan moet je daar mee beginnen. Schuif al je vooroordelen over de Argentijn van tafel en verdiep je in het leven en de carrière van ‘s werelds meest aansprekende voetballer ooit. Het was geen gek, hij is gek gemaakt.

Diego Maradona is onder te verdelen in twee persoonlijkheden. 1.) Diego, de lieve jongen die voetballer wilde worden om zijn ouders van geld te voorzien. 2.) Maradona, de voetballer die tot alles in staat was om te winnen en ten onder ging aan de roem. Asif Kapadia, die ook Amy en Senna maakte, kon putten uit 500 uren aan nog nooit vertoond archiefmateriaal, van voetbalbeelden tot interviews. In dit artikel lees je meer over een van onze favoriete documentaires ooit.

Te streamen via HBO. Voor een paar euro te koop of te huur via onder meer YouTube, Google Play en Amazon Prime.

2. Maradona by Kusturica

Dan een minder bekende film over Diego Maradona, van de bekroonde Servische filmmaker Emir Kusturica. De documentaire ging in première op het Filmfestival van Cannes 2008 en bevat beelden die je nog nooit gezien hebt. De hele docu is gratis te kijken op YouTube.

Emir Kusturica bracht veel tijd door met Diego Maradona, de beelden zijn dan ook intiem. De filmmaker rijdt met de voetbalgod door Buenos Aires, is aanwezig bij familiefeestjes en blikt terug op zijn carrière. Zo dicht kwam je als kijker nog nooit bij de volksheld in de buurt. Er is ook een rol voor Lucas Fuica, een prominent lid van de Maradona-kerk.

3. Maradona en Sinaloa

In deze docu-serie op Netfix komt Diego Maradona als trainer naar Culiacán in Mexico, hart van het Sinaloa-kartel, om het lokale team de Dorados te redden, en misschien ook wel zichzelf. Waar je in de documentaire van Asif Kapadia vooral de geniale voetballer zag, zie je hier de verwarde man.

Te zien op Netflix.

4. Becoming Champions – Aflevering ‘Argentina: The Hand of Fate?’

Becoming Champions is een serie aan documentaires over landen die wereldkampioen zijn geworden. Aflevering 6 gaat over Argentinië, en daarin staat Diego Maradona natuurlijk centraal. Lekker kijkvoer, net als de andere afleveringen.

Te zien op Netflix.

5. Maradonapoli

Net als in Argentinië is Diego Maradona ook in Napels een god. Hij verruilde in de jaren 80 FC Barcelona voor Napoli, destijds een club in problemen, op zowel sportief als financieel vlak. Maar de stad, voetbalclub en voetballer bleken voor elkaar gemaakt. Nagenoeg in zijn eentje maakte de Argentijnse held in 1987 Napoli voor het eerst in de historie landskampioen. En dat in een tijd waarin de Serie A ‘s werelds beste voetbalcompetitie was. In 1990 herhaalde hij dat kunstje nog een keer en in 1989 won hij met Napoli de UEFA Cup.

De verafgoding en de roem in Napels waren zo groot, dat deze periode ook zijn ondergang inluidde. Hij kwam in contact met de maffia, begon veel cocaïne te gebruiken, maar toch bleef hij presteren. De documentaire Maradonapoli vat deze tijd samen.

Met een VPN kun je de documentaire streamen via Netflix Italië. Hopelijk ook snel via de Nederlandse versie.

Meer documentaires over sport

Diego Maradona komt voor in meer documentaires, waaronder Barca Dreams. Check hier een overzicht met 21 sportdocumentaires op Metflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.