Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 28 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Vrouwen domineren Hollywood: de 8 beste films en series in 2021

Dit jaar zien we meer films en series dan ooit die gedragen worden door vrouwen, en dat is behoorlijk verfrissend. De beste producties van 2021 op een rij, waarin dames de hoofdrol spelen.

Filmhits als The Old Guard en Ocean’s 8 lieten vorig jaar al zien dat er behoefte is aan vrouwelijke helden en schurken. In feite is het niet iets nieuws, want van 1976 tot 1981 knalden de Charlie’s Angels al van het scherm. Nu, 45 jaar later, is het eindelijk meer regel dan uitzondering.

De beste door vrouwen geleide films en series in 2021

2021 is het jaar van de badass vrouwen in Hollywood. De stereotypering en overdreven sexy pakjes zijn naar de achtergrond verdwenen, ruige no-nonsense karakters zijn ervoor in de plaats gekomen. Goede ontwikkeling, die onder meer zichtbaar is in Black Widow. Dit zijn de beste door dames gedragen films en series van 2021 tot nu toe.

1. A Quiet Place Part II

In het vervolg van horror-hit A Quiet Place wordt de familie Abbott geconfronteerd met de verschrikkingen van de buitenwereld, terwijl ze hun overlevingsstrijd tegen buitenaardse wezens in stilte voortzetten. Met de dood van haar echtgenoot aan het einde van de eerste film, zet hoofdrolspeler Emily Blunt haar rol als beschermende en dappere moeder voort. Ditmaal gaat ze met een nieuwe baby op reis, samen met haar andere twee kinderen. Het viertal wordt gedwongen het onbekende in te gaan en ze beseffen dat buitenaardse wezens die op geluid jagen niet de enige bedreigingen zijn. IJzersterke rol van Emily Blunt, maar let ook op Millicent Simmonds, die haar dochter Regan speelt. Het zijn de vrouwen die deze film dragen. Lees hier meer.

2. Cruella

Emma Stone vertolkt de rol van een van de grootste schurken binnen de wereld van Disney. En dat doet ze werkelijk waar op briljante wijze. Middels een VIP-toegang is de film inmiddels te bekijken op Disney+. Beter kun je nog even geduld hebben, want vanaf 27 augustus is Cruella voor iedere abonnee te bekijken zonder extra kosten.

3. Black Widow

Over ruige no-nonsense vrouwen gesproken. In Black Widow zijn het Scarlett Johansson als het titelpersonage en Florence Pugh als Yelena Belova die alles en iedereen aan gort rammen. Om maar te zwijgen over de rol van Rachel Weisz als Melina Vostokoff. Niet zonder reden werd deze Marvel-film wereldwijd goed ontvangen. In het openingsweekend haalde Black Widow meer dan 80 miljoen dollar op in de Verenigde Staten en Canada. Hiermee behaalde het een ‘pandemierecord’ voor het beste openingsweekend van een film sinds het begin van de corona-crisis.

4. Gunpowder Milkshake

Gunpowder Milkshake kun je zien als een soort John Wick, maar dan geleid door vrouwen. De film gaat over een groep snoeiharde vrouwelijke huurmoordenaars. Met Karen Gillan (Guardians of the Galaxy), Lena Headey (Game of Thrones) en Carla Guigina (Watchmen) in de hoofdrollen is dit een heerlijke achtbaanrit vol actie. De film gaat in Nederland op 19 augustus 2021 in première.

5. Kingdom: Ashin of the North

Kingdom is een populaire en steengoede Zuid-Koreaanse Netflix-serie. Seizoen 2 eindigt met de verschijning van een mysterieuze vrouw en in Kingdom: Ashin of the North, een speciale aflevering van anderhalf uur, wordt uitgelegd wie ze is. De hoofdrol wordt gespeeld door Gianna Jun (op zijn Koreaans Jun Ji-hyun), die je in Kingdom dus al kort even voorbij zag komen. Must-see voor liefhebbers van K-series. Nu te zien op Netflix.

6. Shadow & Bone

Liefhebbers van fantasy-series en boeken zagen in 2021 Jessie Mei Li als Alina Starkov van het scherm knallen in Shadow & Bone. De Netflix-serie is gemaakt op basis van de gelijknamige boekenreeks en wordt hoog gewaardeerd. Lees hier meer.

7. WandaVision

Naast een Marvel-film ook een Marvel-serie in deze door vrouwen gedragen toplijst. In verschillende MCU-films zag je Elizabeth Olsen al voorbijkomen als WandaVision, maar in de gelijknamige serie laat de oudere zus van de Olsen-zusjes pas echt zien waartoe ze in staat is. De serie scoort extreem hoog op recensiewebsites als Rotten Tomatoes en kreeg 23 Emmy-nominaties, waaronder eentje voor ‘beste vrouwelijke hoofdrol’.

8. The Flight Attendant

Oké, The Flight Attendant ging eind 2020 in première, maar het voelt aan als een serie van 2021. Dit jaar groeide de HBO Max-productie uit tot een grote hit. In de mini-serie speelt Kaley Cuoco stewardess Cassie Bowden, een roekeloze alcoholist die tussen haar vluchten door met mannen afspreekt. Veel daarvan verleidt ze in het vliegtuig. Lees in dit artikel hoe de actrice een sekscoach vind in Michiel Huisman.

5 stijlvolle Netflix-series met de best geklede mannen

Eind dit jaar maken we de volledige balans op, want tot en met december komen er nog heel wat door vrouwen gedragen films en series bij.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.