Jana Witteman
Jana Witteman Huizenmarkt 15 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Voor 200.000 euro koop je in deze gemeentes een vrijstaand huis

Een huis kopen is niet voor iedereen weggelegd. Laat staan een vrijstaande woning. In deze gemeenten lukt het wellicht wel: voor 200.000 euro koop je hier een vrijstaand huis.

Woningtekorten, torenhoge huizenprijzen en een aanhoudend oververhitte woningmarkt. Voor de koopwoning met een gemiddelde verkoopprijs heb je al een salaris van bijna 7.000 euro per maand nodig.

Is jouw budget niet toereikend? Dan is het misschien toch verstandig om je zoekgebied te verruimen.

De goedkoopste gemeenten van Nederland

Zo liggen de huizenprijzen in Nederland behoorlijk ver uiteen. In de duurste gemeente van ons land –  Amsterdam – betaal je dit jaar 7.187 euro per vierkante meter woonruimte. In Pekela – de goedkoopste gemeente – ligt dat bedrag aanzienlijk lager. Daar koop je in 2023 een vierkante meter woonruimte voor 1.995 euro.

In dit artikel lichten we vrijstaande woningen met een vraagprijs tot en met 200.000 euro uit, in de drie goedkoopste gemeenten van Nederland in 2023. Om teleurstellingen te voorkomen lichten we beschikbare Funda-woningen uit op het moment van schrijven. Woningen onder bod of onder optie laten we buiten beschouwing. Ook woningen in verhuurde staat (bedoeld voor investeerders en beleggers) worden niet uitgelicht.

1. Een vrijstaand huis in Pekela

In de goedkoopste gemeente van Nederland, het in Groningen gelegen Pekela vind je een vrijstaande eengezinswoning met een vraagprijs van 200.000 euro.

H. Hindestraat 19, Oude Pekela – Vraagprijs: 200.000 euro (Afbeelding: Funda / Siefkes vastgoed)

Voor dat bedrag koop je 138 vierkante meter woonruimte en een perceel van 290 vierkante meter. De vierkante meterprijs van deze woning komt uit op een bedrag van 1.449 euro.

De woning telt vier slaapkamers en een eigen garage. Qua duurzaamheid is er nog een wereld te winnen: momenteel heeft deze woning een energielabel F.

2. Wonen in een bungalow in Kerkrade

De op één na goedkoopste gemeente in Nederland ligt in de Zuidelijke provincie Limburg: Kerkrade. De prijs per vierkante meter ligt in deze gemeente dit jaar op een gemiddeld bedrag van 2.040 euro.

Grensstraat 9A, Kerkrade – Vraagprijs: 140.000 euro (Afbeelding: Funda / Fer Haas Makelaardij)

In Kerkrade koop je een vrijstaande bungalow met een vraagprijs van 140.000 euro en een woonoppervlak van 53 vierkante meter. Daarmee komt de vraagprijs per vierkante meter een stuk hoger uit dan de vorige woning. Voor deze woning betaal je 2.642 euro per vierkante meter.

3. Betaalbare opties in Eemsdelta

De nummer drie op de lijst van goedkoopste gemeenten van Nederland is het eveneens in Groningen gelegen Eemsdelta. De gemiddelde vierkante meterprijs ligt hier op een bedrag van 2.119 euro. In deze gemeente vind je momenteel twee vrijstaande woningen met een vraagprijs van 200.000 euro of minder.

Te beginnen in de Harmoniestraat, waar een vrijstaand huis van 85 vierkante meter te koop staat voor een vraagprijs van 189.000 euro. Glas in lood ramen inbegrepen.

Harmoniestraat 43, Eemsdelta – vraagprijs: 189.000 euro (Afbeelding: Funda / Brandsma)

Bij deze woning hoort een perceel van 151 vierkante meter. Het huis heeft drie slaapkamers en een aparte berging van ook nog eens 10 vierkante meter. Toch meer behoefte aan nog meer ruimte en vrijheid? Dan vinden we in gemeente Eemsdelta nóg een optie.

Het volgende vrijstaande huis heeft een perceel van maar liefst 915 vierkante meter en is een dijkwoning. De woning zelf is wederom 85 vierkante meter en heeft twee slaapkamers.

Schepperbuurt 5, Eemsdelta – vraagprijs: 200.000 euro (Afbeelding: Funda / Brandsma)

Bovenstaande woning staat te koop voor een vraagprijs van 200.000 euro. Daarmee komt deze woning uit op een vierkante meter prijs van 2.353 euro. Bijkomend voordeel: de woning al alvast voorzien van acht zonnepanelen.

Benieuwd wat je moet verdienen om in aanmerking te komen voor een hypotheek van 200.000 euro? Dat lees je via onderstaand artikel.

Het leenbedrag per salaris voor een hypotheek in 2023

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.