Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 15 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Goedkoop tanken en nóóit wegenbelasting met deze occasion

Ondanks een nog altijd geldende accijnskorting zijn de benzineprijzen in Nederland niet mals. Met deze occasion heb je daar geen last van. Bovendien hoef je nooit meer wegenbelasting te betalen.

Voor een aantal auto’s geldt namelijk een uitzonderingspositie. Zo hoeven EV-rijders momenteel geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Weet wel – voordat je op zoek gaat naar een elektrisch tweedehandsje – dat daar verandering in komt. In 2025 betaal je een kwarttarief voor je elektrische auto en vanaf 2026 de volle pond.

Vrijgesteld van wegenbelasting

Anders is dat voor oude occasions. Auto’s ouder dan 40 jaar worden als oldtimer beschouwd en daarover betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Tot 2014 lag de oldtimergrens zelfs op 25 jaar. Wachten tot je huidige auto veertig kaarsjes mag uitblazen heeft hoogstwaarschijnlijk weinig zin, omdat de overheid deze vrijstelling gaat schrappen.

Volvo 245 occasion tweedehands auto wegenbelasting apk motorrijtuigenbelasting tanken goedkoop
Voor deze praktische occasion betaal je geen wegenbelasting en tanken is goedkoop. (Afbeelding: Autowereld / Autobedrijf Almere)

Enkel auto’s uit 1987 of ouder komen nog in aanmerking voor de vrijstelling als ze de veertig passeren. Alle auto’s die eind 2027 de oldtimergrens gepasseerd zijn, hoeven dus nooit meer wegenbelasting te betalen. Daarna is het uit met de oldtimerpret.

Goedkoop tanken met oude occasion

Het feit dat de belastingdienst je (als het op motorrijtuigenbelasting aankomt) met rust laat, betekent dat je erg goedkoop kunt tanken. Lpg (autogas) tank je in Nederland voor slechts een euro per liter. Voor de meeste auto’s is een gasinstallatie niet interessant, omdat auto’s op lpg een stuk duurder zijn in de wegenbelasting. Maar ja, daar heb jij met je oldtimer geen last van.

Volkswagen Kever occasion tweedehands auto wegenbelasting apk motorrijtuigenbelasting tanken goedkoop
(Afbeelding: Autowereld / Hofman Leek Classic & Sportscars)

Je vindt dan ook genoeg oldtimers als occasion waar al een gastank ingebouwd is. Op verkoopsite Gaspedaal.nl vind je veel oude Volvo’s en Mercedessen waarover je geen wegenbelasting betaalt. Je rijdt dus niet alleen goedkoop maar ook nog stijlvol. Denk aan deze Mercedes S-Klasse uit 1974, deze coole Kever uit 1971 uit of deze praktische Volvo 245 uit 1978.

Geen apk-plicht

Uiteraard kleven er ook nadelen aan het rijden met een oldtimer. Hoewel de techniek simpeler is dan die van moderne auto’s, eist de leeftijd vaak zijn tol. Je moet dus wel een beetje handig zijn om deze occasions werkende te houden. Daarnaast is roest een veelvoorkomend probleem. Gelukkig kunnen veel oldtimers daar niet op afgekeurd worden, want voor de auto’s boven de 50 jaar geldt geen apk-plicht meer. Geen apk, geen wegenbelasting en goedkoop tanken, wat een feest.

Met deze elektrische occasion kun je levenslang gratis laden

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.