Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 16 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen komt met elektrische auto onder de 20.000 euro

Manners is in Hamburg voor de onthulling van een hagelnieuwe elektrische auto: de Volkswagen ID.2all. Een EV van 25.000 euro mét een flinke range. Daarnaast maken de Duitsers bekend nog een gloednieuw exemplaar op de markt te brengen. Dit model zou zelfs minder dan 20.000 euro moeten gaan kosten.

Volkswagen probeert bezoekers van het evenement te herinneren aan zijn rijke historie. Eerst met beeldmateriaal op de gigantische schermen, later door met iconen uit het verleden over het podium te paraderen.

High van nostalgie

Terwijl de enorme zaal zich in rap tempo vult met de typerende oldtimeraroma. Van een klassieke Kever tot een vierde generatie Golf R32 en van het befaamde ‘hippiebusje’ tot Polo’s uit de 90’s, alles komt in chronologische volgorde voorbij. High van nostalgie ziet het publiek Volkswagens nieuwste creatie het podium oprijden: de Volkswagen ID.2all.

Volkswagen ID. 2all elektrische auto auto's EV goedkoop betaalbaar
(Afbeelding: Volkswagen)

Je zou het misschien niet zeggen, maar de Volkswagen ID.2all is nog een conceptauto. Maar op de smalle spiegels na, zal het productiemodel weinig afwijken van dit studiemodel. Om die reden kunnen we je ook al wat interessante specs voorschotelen: 226 pk op de voorwielen, een 0 tot 100-sprintje in minder dan 7 seconden en met maximaal 125 kW laadt de ID.2all van 10 naar 80 procent in zo’n 20 minuten. Daarmee behoort-ie niet tot de snelst ladende elektrische auto’s van Nederland.

Goedkoopste elektrische auto van Volkswagen

Toch zijn er interessantere cijfers te noemen. Zo belooft Volkswagen dat de ID.2all een actieradius tot wel 450 kilometer zal hebben. Dat is niet niks, zeker als je bedenkt dat er een prijskaartje van maximaal 25.000 euro aan zal hangen. Het moet een eerste auto kunnen zijn voor jongeren, vertelt Thomas Schäfer aan Manners. Hij is CEO van Volkswagen Passenger Cars. “Het wordt een uitdaging om hem voor deze prijs te produceren, maar wij kunnen dit met ons schaalvermogen”, legt Schäfer uit.

Volkswagen ID. 2all elektrische auto auto's EV goedkoop betaalbaar
Het interieur van de Volkswagen ID.2all. (Afbeelding: Volkswagen)

Maar het blijft niet bij de Volkswagen ID.2all. Het merk neemt vanaf 2026 tien nieuwe elektrische auto’s in zijn modelreeks op. Eén daarvan moet nog goedkoper worden dan de productieversie van de ID.2all. Volkswagen maakt tijdens het evenement de grote belofte dat deze minder dan 20.000 euro zal gaan kosten. Al nuanceert de CEO dit in het gesprek met Manners voor de zekerheid. “Een auto voor minder dan 25.000 euro kunnen we nu garanderen, een model voor 20.000 euro nog niet.” Maar tijdens de presentatie werd dit duidelijk gezegd.

Dit betaal je voor de duurst mogelijke Volkswagen Golf

De materiaalkosten en hoge inflatie spelen hoe dan ook een rol. Het is niet te voorspellen wat de prijzen in de toeleveringsketen in de komende jaren gaan doen, waardoor het prijspunt van 20.000 euro geen harde belofte is, maar een sterk doel voor Volkswagen. De productversie zal in 2025 worden onthuld en niet veel later zal je het nieuwe model, dat niet ID.2all zal heten, op de weg tegenkomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.