Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 30 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Eet meer van dit ‘ongezonde’ eten, aldus Deens voedingscentrum

Jarenlang verguisd vanwege hun hoge cholesterol-gehalte, maar inmiddels juist gevierd als bron van vitamine B12 en goede eiwitten. Het Deense voedingscentrum verhoogde deze week de aanbevolen hoeveelheid eieren die je per week mag eten.

Pakweg 1 op de 6 mensen die dit lezen, zullen ergens in de toekomst een drukkend gevoel op hun borst voelen en ter aarde storten. Hartaanvallen zijn met 16% namelijk de nummer één killer van de moderne mens. Niet de ergste manier om te gaan, maar liever niet te vroeg. Eieren werden als cholesterolbommen lange tijd gezien als belangrijke veroorzakers van zogeheten ischemische hartklachten. Ten onrechte, zo weet men inmiddels. De Deense voedingsautoriteit besloot dan ook om het ei te rehabiliteren in hun officiële voedingsadvies.

Eieren: bron van cholesterol, maar ook eiwitten en vitamine B12

Een hoog cholesterolgehalte is de belangrijkste aanwijzing dat er een hartaanval in de (vernauwde) pijplijn zit. Aangezien een ei 200 gram cholesterol bevat en 300 gram de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag is, werd het eten van veel eieren lange tijd afgeraden. Enige jaren geleden ontdekte men echter dat voedings-cholesterol niet per se in verband staat met bloed-cholesterol. Zo toont onderzoek aan dat mensen die veel eieren eten, niet of nauwelijks hogere cholesterolwaardes in hun bloed hebben dan mensen die dat niet doen.

Naast cholesterol bevatten eieren veel gezonde eiwitten,vitamine B12, riboflavine, foliumzuur en vitamine d. Vandaar dat ze inmiddels worden gezien als een geschikt onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Deens voedingsadvies: van twee naar drie eieren per week

Net als het Nederlandse voedingscentrum, adviseert de Deense voedingsautoriteit steeds nadrukkelijker een plantaardig dieet. Voor vegetariërs en veganisten is het echter niet altijd makkelijk om genoeg eiwitten of vitamine B12 binnen te krijgen. Vandaar dat de Denen hun voedingsadvies qua eieren deze week verhoogden van twee naar drie per week. 

Inmiddels is de huidige consensus in de voedingswetenschap overigens dat ook een ei per dag prima past binnen een gezond voedingspatroon. Helemaal geen straf, vinden wij.

Meer eten waar we wel oneindig veel van naar binnen willen schuiven, zijn haringen. Zitten ook veel eiwitten in.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.