Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Boeken 30 jun 2024
Leestijd: 6 minuten

Getest: de nieuwste e-readers van Kobo mét kleurenscherm

Tijd om e-readers met kleurenscherm te testen. Waarom kleuren? Wat doet dat ertoe, we testen ze gewoon. Kleur heeft trouwens serieus wel wat leuke voordelen hoor, merkten we tijdens het lezen op de Clara Colour en de Libra Colour van Kobo.

E-readers zijn een must-have dankzij hun verfijnde leeservaring die smartphones en tablets niet kunnen evenaren. Met e-ink-technologie bieden e-readers een scherm dat leest als papier, zonder vermoeiende reflecties (ook bij de nachtmodus), met een batterijduur van weken. Ze geven toegang tot miljoenen boeken, zijn licht en draagbaar, waterdicht en zonbestendig. Ideaal voor op vakanties. Kobo bracht onlangs twee nieuwe modellen uit met een kleurenscherm en tal van upgrades. Maarten Verkoren is razend benieuwd en gaat voor je aan de slag om ze te testen. 

De nieuwste e-readers met kleurenscherm

Natuurlijk ben ik fan van e-readers, en dat zouden we allemaal moeten zijn. Onderzoek wijst keer op keer uit dat we te veel tijd besteden aan smartphones, tablets en laptops. De overvloed aan social media en andere prikkels zorgt voor een teveel aan dopamine, wat leidt tot stress, slaapproblemen, nekklachten en hoofdpijn. De generatie die nu volwassen wordt heeft vaak al vergroeide nekwervels van het vele turen naar schermpjes. Het is belangrijker dan ooit om regelmatig je schermpje in een hoek te gooien, het internet uit te zetten en TikTok, Netflix, YouTube, Instagram en Whatsapp het zwijgen op te leggen. We moeten minder online zijn en meer sporten, de natuur in, mediteren, yoga, praten, elkaar aankijken, wandelen en boeken lezen. 

De nieuwste e-readers mét kleurenscherm getest
De nieuwe Kobo Clara Colour (Afbeelding: Kobo Rakuten)

De zomer is begonnen en dus ga ik je vragen een uitdaging met mij aan te gaan. Beloof jezelf om jouw eerstkomende vakantie eens geregeld een halve dag of zelfs een hele dag je schermpje uit te laten. Zeker als je naar buiten gaat of je nou de natuur in gaat of bij een zwembad of strand gaat zitten; laat je smartphone binnen en ga lekker een boek lezen. Mocht je geen zin hebben om een koffer vol boeken mee te slepen, geen probleem.

Op een e-reader kun je haast onbeperkt boeken meenemen, zonder dat je extra bagage hoeft mee te nemen. Wat je wél meeneemt, is intellectuele bagage. Met boeken leen je iemand anders’ brein en kun je je heerlijk verliezen in een andere wereld en je eigen fantasie. Ondanks een druk leven, lees ik een paar boeken per maand. Als ik dat zeg tegen vrienden, krijg ik vaak te horen dat ze daar geen tijd voor hebben. Maar zij hebben het niet drukker dan ik. Wél pakken ze elke vrije seconde van de dag hun telefoon, beantwoorden ze elk appje binnen een half uur en scrollen ze urenlang op zoek naar nieuwe prikkels. Het gevolg? ’s Nachts liggen ze wakker. 

De test

Kobo komt zoals gezegd met een tweetal nieuwe e-readers die bovengenoemde voordelen in zich meedragen, maar ook een aantal nieuwe innovaties brengen: De Clara Colour en de Libra Colour. Ik ben benieuwd en ga ermee aan de slag.  

Kobo Clara Colour en Libra Colour

De Clara Colour is klein en lichtgewicht. Deze e-reader heeft geen knoppen en dat is even wennen voor mij omdat ik daar zo aan gewend ben. Maar het minimalisme heeft zo zijn voordelen – de e-reader is kleiner – en went snel. Wat ik een groot pluspunt vind aan de Clara, is dat hij makkelijk in mijn hand past en zo licht is. Leest prettig, altijd en overal. Hij past zelfs in mijn broekzak en binnenzak van jassen.

De nieuwste e-readers mét kleurenscherm getest
De nieuwe Kobo Libra Colour (Afbeelding: Kobo Rakuten)

De Libra Colour is een stuk groter en zwaarder. Hier krijg je ook wel veel voor terug. Meer opslag, meer vermogen, meer mogelijkheden, zoals het kunnen maken van aantekeningen met de Stylus en zelfs hele notitieboeken. Hoe dat bevalt, vertel ik hieronder in mijn bevindingen met beide e-readers. 

Waterdicht

Terwijl ik in de sauna in het voetenbad zit, besluit ik te testen of de e-readers inderdaad waterdicht zijn. Zonder wat te zeggen, laat ik de Clara in het water vallen. “Hé, wat doe je nu! Pak hem snel!” zegt de dame die naast me zit. Ook de andere bezoekers kijken geschrokken. Ik haal mijn schouders op en laat hem op de bodem liggen. Iemand grijpt hem vlug en geeft me het apparaat. Hij doet het nog! Ook de Libra Colour doorstaat deze test glansrijk. Op naar het zwembad bij mijn vakantiehuisje! 

Batterijduur

De beloofde batterijduur is lang: 40 dagen (bij 30 minuten lezen per dag met 30% helderheid en WiFi en Bluetooth uit). Halen ze dit ook?

Mijn eerste Kobo had ook een fantastische batterijduur, de generatie daarna haalde het daar niet bij en moest veel eerder weer opgeladen worden. Tot nu toe doen de Libra Colour én de Clara Colour wat ze beloven; na een paar dagen intensief gebruik, zie ik dat de batterij nog steeds 80% is. Heerlijk, geen omkijken naar! 

Lezen in de zon en duister

Een van de grootste voordelen van een e-reader ten opzichte van een tablet of mobiel, is dat je in de zon geen last hebt van spiegeling. Sterker nog, het leest geweldig in de volle zon. Koppel dat aan de waterbestendigheid en de lange batterijduur en je hebt de ideale metgezel voor een lange dag aan het zwembad. Ook in het donker zijn de e-readers in het voordeel ten opzichte van tablets (prettiger licht, minder gewicht, geen straling, geen afleidingen) en papieren boeken (geen lampje nodig). In bed is het een fijne manier om je gedachten los te laten zonder afleidingen en dankzij de sleepcover is je Kobo ook goed beschermd tegen vallen.  

Kleurenscherm

Er is al veel over gezegd en geschreven. Voegt de kleurfunctionaliteit veel toe? Het antwoord is dubbel. Enerzijds niet, want het gros van de boeken die ik lees, is gewoon zwartwit, ook de papieren versies. Dat de omslag nu in kleur is, is aardig, maar niet een gamechanger. Wat ik wél heel tof vind, is dat ik nu bijvoorbeeld reisboeken kan lezen op de Libra Colour en de Clara Colour. De foto’s zijn mooi en ook de kaartjes zijn in kleur. Combineer je dat laatste met de Stylus, dan heb je echt wel toegevoegde waarde. In mijn papieren reisgids ga ik niet zo snel zitten tekenen op de kaartjes. Op de Libra Colour blijkt dit heel eenvoudig en leuk. Moeiteloos teken ik routes op de kaartjes, schrijf er data bij en steekwoordjes die betrekking hebben op de trips die ik plan. Ook maak ik aantekeningen in de kantlijn bij attracties die ik wil bezoeken. Onverwachts leuke feature! 

Stylus

Naast (aan-)tekenen in bestaande boeken, kun je ook notities maken en die omzetten naar tekst. Deze alinea schrijf ik met de Stylus. De Libra Colour belooft mijn handgeschreven teksten te kunnen omzetten naar typeletters. Bij mijn vorige generatie Kobo e-reader (de Sage) ging dit nog niet goed genoeg. Maar de Libra Colour is intelligenter, zo blijkt. Niet alleen zet hij alles wat ik krabbel (ook een lelijk klad-handschrift) feilloos om in tekst, maar ook biedt hij meer wijzigingsopties. Zo kan ik nu tekst doorkrassen en verwijderen of woorden vervangen. Ook kan ik genummerde lijstjes maken, op mijn favoriete manier. Al mijn gekrabbel en geklieder kan in één klap worden omgezet in een overzichtelijk getypte pagina. Heerlijk. Voor het eerst zal ik de notitieboek-functionaliteit gaan gebruiken, eindelijk kunnen de papieren notitieboeken in de kast blijven liggen! Last but not least kun je op de Libra ook audioboeken luisteren, voor mij persoonlijk niet zo’n belangrijke feature, maar voor anderen juist cruciaal. Het werkt probleemloos, zo blijkt tijdens de test.

Conclusie: de Kobo Clara Colour (nu tijdelijk van €159,99 voor €139,99) en Libra Colour (€229,99) bevallen prima. Ze zijn snel, hebben een lange standbytijd en lezen prettig. De extra features werken naar behoren en beloven. Ideaal voor mee op vakantie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.