Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 10 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Verstappen vs. Perez: hoe Red Bull nieuw Baku-drama in de hand werkt

Vanaf het eerste moment dat de billen van Max Verstappen het Red Bull stoeltje raakten, is de Nederlander de absolute nummer één binnen het team. Dat is sindsdien nooit meer veranderd, maar het gaat de laatste tijd wel erg veel over teamgenoot Sergio Perez. Red Bull is actief bezig om hun tweede man op te hemelen, en dat is niet zonder risico.

Cijfers en statistieken liegen niet. Dus het mag duidelijk zijn dat Max Verstappen de beste coureur is binnen het team van Red Bull. De regerend wereldkampioen staat 15 punten voor op zijn teamgenoot, en dat terwijl hij al twee uitvalbeurten achter zijn naam heeft staan én regelmatig worstelt met de auto. Zelf in een ‘moeilijke fase’ is Verstappen zijn ploeggenoot ruim de baas.

Red Bull koester Sergio Perez

Toch gaat het de laatste weken steeds meer over de prestaties van Sergio Perez. Begrijpelijk, want de Mexicaan kon in Spanje prima meekomen en won de Grand Prix van Monaco. Eindelijk heeft Red Bull een twee man die Max Verstappen enigszins kan bijbenen. Hierdoor mag de renstal weer eens hopen op een constructeurstitel.

Wetende dat Max Verstappen de punten toch wel binnenhaalt, lijkt Red Bull zich nu vooral te richten op Sergio Perez. De Mexicaan kreeg een verbeterd contract en kan op veel positieve kritieken reken van zijn team. Zo noemde Christian Horner hem onlangs de Koning van Baku. Deze ‘voorkeursbehandeling’ speelt echter niet alleen buiten de baan, maar ook op het asfalt. Althans, dat is waar Jos Verstappen naar hint.

Getergde Max Verstappen

Deze keuze is vanuit Red Bull gezien zeker niet gek. Het prijzengeld wordt bepaald op basis van je plek in het constructeurskampioenschap. Voor het team is die titel dus belangrijker dan het prolongeren van de titel van Verstappen. Toch neemt het team daarmee een risico. Uit het verleden is wel gebleken dat je Max Verstappen niet te veel moet tergen.

Max Verstappen is een trotse coureur en zijn honger is met één wereldtitel niet gestild. Dat er nu zoveel aandacht naar Sergio Perez gaat, zal ongetwijfeld wel iets met hem doen. Volgens de Telegraaf is het in ieder geval genoeg om de Max Verstappen te tergen. En we weten allemaal wat er dan kan gebeuren.

Parallellen met Ricciardo

De bewijsdrang van Max Verstappen heeft tot prachtige prestaties geleid, maar ook tot incidenten. Denk aan de crash met Lewis Hamilton in Monza. Na de veelbesproken aanrijding in Silverstone liet een getergde Verstappen in Italië zien dat je hem niet dwars moet zitten.

Dat Max Verstappen daarbij geen rekening houdt met of iemand dezelfde kleur overall draagt, weten we nog wel uit de tijd dat Ricciardo voor Red Bull reed. De twee konden het naast de baan uitstekend met elkaar vinden, maar op het asfalt was de strijd hevig. De twee kwamen elkaar meerdere malen fysiek tegen, met als dieptepunt de Grand Prix van Baku in 2018.

Opnieuw drama in de straten van Baku?

Een felle strijd eindigde dat jaar met Daniel Ricciardo die achterop zijn teamgenoot reed. Mede door dit incident is Baku een circuit geworden waar Verstappen geen goede herinneringen aan heeft. Vier keer verscheen hij aan de start en haalde slechts één keer de finish. Een vierde plek in 2019 is daardoor nog steeds zijn beste resultaat in de straten van Baku.

Max Verstappen is er zonder enige twijfel op gebrand om daar verandering in te brengen. Niet alleen om de Baku-vloek te doorbreken, maar ook nog even duidelijk te maken dat hij de absolute nummer één is binnen het team van Red Bull.

Verstappen vs Perez bereikt zijn hoogtepunt

Zo’n getergde Verstappen kan leiden tot een afgetekende overwinning, maar ook tot een dramatisch einde. Mochten Max en Perez elkaar dit weekend tegenkomen op het circuit, dan kan dit een interessante en hevige strijd gaan worden. Voor beide mannen is dit hét moment om zichzelf te bewijzen. Verstappen als de ongenaakbare kampioen en Sergio Perez als de ultieme uitdager.

Move-over Viaplay: Netflix aast op uitzendrechten Formule 1

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.