Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 24 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Red Bull-teambaas luidt de noodklok: terecht angst of slinkse truc?

Christian Horner luidt de noodklok. Volgens de teambaas van Red Bull moet de FIA snel ingrijpen om te voorkomen dat Formule 1-teams in geldnood komen. De baas van Max Verstappen voorspelt dat door het nieuwe budgetplafond en de groeiende inflatie een aantal teams dit jaar races moeten missen. Maar is dat echt zo? Of is dit een slinks truc om zelf meer geld uit te kunnen geven?

Waar Formule 1-teams voorheen nagenoeg eindeloos met geld konden strooien, is er vanaf dit seizoen een budgetplafond van 140 miljoen dollar. Dat zou genoeg moeten zijn om rond te komen, maar door de hoge inflatie heeft Christian Horner daar zo zijn twijfels over. Hij voorspelt dat zeven teams dit jaar meerdere Grand Prix moeten laten lopen om onder het budgetplafond te blijven.

Moet Max Verstappen straks races missen?

Christian Horner heeft zeker een punt. De prijzen zijn de afgelopen periode flink omhoog gegaan. Vooral het transport is vele malen duurder geworden. Volgens de baas van Verstappen zijn de vervoerskosten zelf verviervoudigd. Horner hoop dan ook dat de FIA ingrijpt om zo de Formule 1-teams tegemoet te komen. Ze hebben meer ademruimte nodig om dit seizoen alle races te kunnen rijden.

Nobel dat de teambaas van Red Bull zich hiervoor inzet, maar volgens sommigen speelt ook eigenbelang een rol. Bij Alpine lachen ze bijvoorbeeld om dit verhaal. Hun teambaas, Otmar Szafnauer, denkt dat de grotere teams vooral willen voorkomen dat ze moeten snijden in het ontwikkelingsbudget. Het seizoen is pas net begonnen, maar het is nu al duidelijk hoe belangrijk het is om de auto verder te ontwikkelen.

Christian Horner ziet zijn ontwikkelingsbudget slinken

Als Max Verstappen zijn titel wil prolongeren, is het van groot belang dat Red Bull de auto blijft doorontwikkelen. Als transportkosten en andere zaken stijgen, dan zal dat ten kosten gaan van het ontwikkelingsbudget. Daar zit Red Bull niet op te wachten. Vooral omdat ze in principe genoeg geld hebben om de stijgende kosten te dekken, zonder te besparen op ontwikkeling. Dat geld kunnen ze door het nieuwe budgetplafond echter niet gebruiken.

Bizarre statistiek toont waarom Verstappen de absolute titelfavoriet is

Alpine teambaas Otmar Szafnauer snapt volgens Racingnews365 overigens wel wat Christian Horner hier probeert. Als je het geld toch hebt, is het volgens hem logisch dat je liever gaat lobbyen bij de FIA dan dat je het mes in je ontwikkelingsbudget zet. Daarnaast is hij bang dat als de FIA akkoord gaat, dat dit volgende jaar weer een ding wordt. Op deze manier blijft het budgetplafond mogelijk stijgen en daar profiteren de grote teams van.

Gevaar voor de Formule 1?

De FIA heeft nog niet gereageerd op de oproep van Christian Horner. Ondanks dat de teambaas van Red Bull vooral bezig is met het eigen belang, is het zeker de moeite waard om dit te onderzoeken. Je moet er namelijk niet aan denken dat hij gelijk heeft en dat er straks maar een handjevol teams op de grid staan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.