Robert Kroes
Robert Kroes Investeren & Beleggen 17 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

Manners achter de koersverwachting: 5 tips om verstandig te beleggen

Als je wilt beleggen zijn er diverse manieren om dat te doen. Uiteraard wil je de kans op winst zo groot mogelijk maken en zo min mogelijk verliezen. Daarom delen we in deze bijdrage 5 tips om verstandig te investeren.

In onze rubriek ‘achter de koersverwachting’ kijken we steeds achter de schermen van de wereld van beleggen. Dat doen we op verschillende manieren. Zo helpen we je op weg geven we tips.

Beginnen met belegen? 5 tips om verstandig aan de slag te gaan

1. Beleg alleen met geld dat je over hebt

Verstandig beleggen begint natuurlijk bij het vaststellen van het bedrag dat je over hebt om te beleggen. In een goede financiële begroting zet je eerst de gezamenlijke verdiensten op een rij. Dit zijn jouw inkomsten.

Vervolgens zet je op een rij welke verplichtingen je hebt. Denk hierbij aan de huur of hypotheek, kosten voor gas, water en elektriciteit, abonnementen voor internet en smartphone, eventuele kosten voor de auto en andere verplichtingen. Vergeet niet om ook een reservering te maken voor kosten die je eens per jaar, eens per half jaar of eens per kwartaal hebt. Zo’n reservering bereken je door het bedrag of een nauwkeurige schatting daarvan te delen door het aantal maanden (12, 6 of 3). Neem tot slot een bedrag op voor de maandelijkse boodschappen.

Hierna trek je de vaste lasten van de inkomsten af. Vervolgens heb je een bedrag over. Hiervan kun je de niet noodzakelijke dingen betalen, bijvoorbeeld uitjes, kleding, cadeautjes etc. Ook is het verstandig een buffer aan te leggen voor onverwachte situaties. Geld om te beleggen moet ook uit dit potje komen.

2. Bepaal een beleggingsdoel

Met een beleggingsdoel bepaalt je waarvoor je belegt. Enerzijds motiveert dat om te blijven beleggen. Als het doel behaald is kun je namelijk jouw droom (bijvoorbeeld een vakantie of andere auto) die daaraan vast gekoppeld is verwezenlijken. Daarnaast kun je met de combinatie van een beleggingsdoel en jouw budget ook gericht beleggen en jouw risicoprofiel bepalen. Het risicoprofiel is een inschatting van hoeveel of hoe weinig risico’s je moet nemen om jouw beleggingsdoel te halen.

3. Ga beleggen met risicospreiding

Volgende week gaan we dieper in op de risico’s van beleggen. Wel kunnen we alvast aangeven dat de ene belegging (bijvoorbeeld cryptomunten) veel risicovoller is dan de andere belegging (bijvoorbeeld staatsobligaties). Daar staat tegenover dat het potentiële rendement op jouw belegging groter is naar mate je meer risico neemt. Daarom is het goed om een mix van verschillende risico’s in jouw beleggingsportefeuille op te nemen.

Veel mensen denken dat dit alleen geldt voor grote investeerders, maar niets is minder waar. Ook voor kleinere beleggers is risicospreiding een mogelijkheid om meer rendement uit beleggingen te halen.

4. Leer de beurswijsheden kennen

Net zoals iedere branche zijn er speciale woorden en gezegdes die van toepassing zijn op beleggen. Wij zijn de eerste om toe te geven dat dit, zeker voor ingewijden, vaak clichés zijn. Het punt is dat ze cliché geworden zijn omdat ze zo vaak uitkomen. Ter afsluiting van deze bijdragen noemen wij 2 algemene beurswijsheden en één die speciaal voor beleggingen in cryptomunten geldt.

  • Sell in May and go awaybut remember to come back in September

Dit oude gezegde komt voort uit het feit dat er in de zomermaanden vaak minder activiteit is. Dit omdat het jaarrekening- en dividendseizoen dan net geweest is. Ook gaan veel mensen in die periode met vakantie. Hoewel de tendens voor langetermijnbeleggers niet meer zo cruciaal is blijkt nog steeds dat de rendementen, met name in de aandelenmarkt in de periode oktober-april historisch gezien hoger zijn dan in de periode mei-september.

  • ‘Buy the rumor, sell the news’ 

Deze beurswijsheid betekent dat je het beste kunt kopen (of verkopen) op basis van enigszins betrouwbare geruchten en moet verkopen als die geruchten bevestigd worden in het nieuws. Dit komt omdat de koers van een aandeel (of cryptomunt) gevormd wordt door alle toekomstig kenbare risico’s. Oftewel, zodra er positieve geruchten gaan zal de prijs van een aandeel of cryptomunt stijgen. Op het moment dat die geruchten bevestigd worden hebben de professionele beleggers al lang ingekocht. Sterker nog, de kans is groot dat zij juist bij het nieuws verkopen. De kleinere belegger die op basis van emotie belegt zal dan op basis van het nieuwsbericht (te) duur kopen.

  • When you don’t have the private key, you don’t own the cryptocurrency’

Deze laatste wijsheid heeft specifiek betrekking op beleggen in cryptomunten. Zeker vroeger bewaarden veel investeerders hun belegging op de cryptobeurs waar ze hem kochten. De private key werd dan ook op de beurs bewaard. Hierdoor wisten hackers dat als men de beurs wist te kraken men alle wallets kon leegroven. Ook waren er in de begintijd snoodaards die probeerden bij beleggers de private key te ontfutselen. Om te benadrukken hoe belangrijk het geheim houden van de private key van jouw cryptomunten is kwam men met dit gezegde.

Overigens zijn deze beurswijsheden (behalve de laatste) ook geen garantie voor succesvol beleggen.

5. Ga niet beleggen op basis van emoties

Als je je laat leiden door emoties reageer je in wezen op berichten in het nieuws of op social media. Daarmee reageer je feitelijk op dingen die al gebeurd zijn. Het gevolg is dat de professionals het rendement behalen uit de belegging van kleinere investeerders die de koers opdrijven. Als de koers hoog genoeg is verkopen zij hun beleggingen weer.

Als jij dan als kleine belegger ziet dat er veel verkocht wordt en ook verkoopt heb je twee keer de boot gemist. Toen je kocht was je voor een deel of helemaal te laat om van de stijging te profiteren. Nu je verkoopt heb je de top van de koers gemist. Het is dus beter om te beleggen van objectieve criteria (bijvoorbeeld vaste strategieën, waarover we later meer delen). Ook kun je bijvoorbeeld een goede koersverwachting bekijken om de verwachtingen voor een komende periode te bekijken.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.