Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 7 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo verbruik je in de file zo min mogelijk benzine en bespaar je geld

Elke automobilist heeft er een pesthekel aan: file. Je verspilt niet alleen je waardevolle tijd, maar ook nog eens (tegenwoordig minstens zo waardevolle) benzine. Gelukkig zijn er manieren om zelfs in een verkeersopstopping zuinig te rijden en brandstof te besparen.

De makkelijkste manier om geld te besparen in de file is door je ogen op de weg te houden. Mensen grijpen uit verveling vaak naar hun smartphone. Dat kan een prijzige fout zijn. Niet alleen omdat je ervoor op de bon geslingerd kunt worden (en de boetebedragen in 2024 zijn niet mals), maar ook omdat de kans op een aanrijding plots enorm toeneemt. En dan ben je natuurlijk nog verder van huis.

Start-stopsysteem in de file

Een andere manier om geld te besparen is door zuinig te rijden. Veel moderne auto’s zijn uitgerust met een start-stopsysteem, dat de motor automatisch uitschakelt als je even stilstaat. Sommige automobilisten vinden het bloedirritant, maar in de file kan het wel degelijk voordelig zijn, met name als je langere tijd stilstaat en de motor niet nodeloos stationair hoeft te lopen. Zo bespaar je brandstof.

Deze oplossing voor files is nog logischer dan die van Johan Cruijff

Bij een file waarbij je constant maar kort stilstaat, is het effect kleiner en de nadelige gevolgen groter. Het systeem zorgt namelijk voor extra slijtage van je krukaslagers, zo stelden revisiespecialisten in vakblad AMT in 2019.

Ecomodus om benzine te besparen

Een simpele manier om in langzaam rijdend verkeer zuinig te rijden, is door niet te veel snelheid te willen maken. Hard optrekken in de file heeft weinig zin als je om de haverklap alle snelheid er weer uit moet remmen. Dit is verspilde energie.

Heeft je auto een ecomodus, schakel die dan in. Je voertuig probeert dan zelf het verbruik in toom te houden door minder direct op het gaspedaal te reageren of (als het een hybride is) zelfs helemaal elektrisch te rijden. Ook de energie vretende airco zal een tandje minder hard werken.

Gas los, geen koppeling intrappen

In oudere auto’s (met handgeschakelde versnellingsbak) zal je dit alles zelf moeten doen in de file. Airco uit, rustig accelereren en op tijd opschakelen. Als elke druppel benzine je lief is, is het tijdens deceleratie verstandig om simpelweg je voet van het gas te halen en de pook in de versnelling te houden.

Op dat moment spuit de motor (boven een bepaald aantal toeren) geen brandstof in, doordat de wielen de motor draaiende houden. Trap je, zoals velen doen, direct de koppeling in, dan worden de brandstofinjectoren aan het werk gezet om de motor stationair te laten lopen.

Met deze goedkope occasion rijd je voor 70 euro naar Gerlos

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.