Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 24 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze oplossing voor files is nog logischer dan die van Johan Cruijff

Jorn de Vries, directeur van Flitsmeister, heeft een logische oplossing voor het fileprobleem in Nederland. En in tegenstelling tot Johan Cruijff, heeft hij het wel gebaseerd op data.

Het is al een jarenlang probleem op de snelwegen in Nederland: files. En het lukt maar niemand om het op te lossen. Johan Cruijff had ooit een typisch Cruijffiaans oplossing (video onderaan dit artikel), maar met de huidige stikstofwetten lijkt dat geen optie meer.

Flitsmeister: 5% minder auto’s lost fileprobleem op

Het is weer net zo druk op de weg als voor de coronacrisis. Vooral in de ochtend- en avondspits staan er veel files in Nederland. “Het lijkt erop dat we niks hebben geleerd van die crisis, terwijl we de oplossing voor het fileprobleem binnen handbereik hebben”, zegt De Vries tegen ANP.

De oplossing is volgens hem zo logisch als alle quotes van Johan Cruijff bij elkaar. “Als 5 procent minder mensen in de auto stappen tijdens de spits, is het fileprobleem opgelost, blijkt uit onze data. Die mensen kunnen wel op andere tijden de weg op. Het is dus niet nodig dat er minder gereden wordt.”

Iedereen die tijdens de spits in de auto stapt, zou volgens de directeur van Flitsmeister daarom twee keer moeten nadenken of die dat niet op andere tijd kan doen. Vooral werkgevers mogen flexibeler zijn als het aan De Vries ligt. “Want zij verwachten dat iedereen weer van negen tot vijf op kantoor is.”

Tijdens de coronacrisis namen mensen over het algemeen niet minder de auto, maar wel op andere tijden. En er waren volgens de data van Flitsmeister nauwelijks files. “Het is daarom verstandig om als werkgever goed na te denken of iedereen nou echt van negen tot vijf op kantoor moet zijn.”

Johan Cruijff over de files in Nederland

Dan nog even de oplossing van Johan Cruijff voor files in Nederland. Nadat hij jaren geleden bij Barend en van Dorp werd gevraagd naar het fileprobleem, antwoordde hij met de volgende legendarische antwoorden. “Als je ergens nu 100 mag rijden, moet je zorgen dat je er 140 mag rijden. Dan ben je sneller van de snelweg af.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.