Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 3 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

5 fouten die iedereen maakt bij het wassen van zijn auto

Elke zichzelf respecterende autobezitter zal af en toe naar de carwash rijden om vervolgens met zijn blinkende bolide weer naar buiten te rollen. En elke zichzelf respecterende autobezitter zal af en toe zelf zijn vierwieler onder handen nemen. Het resultaat kan beter zijn, maar dan mag je deze veelgemaakte fouten bij auto wassen niet maken.

5 veelgemaakte fouten bij het wassen van een auto

1. Je gebruikt een gewone spons

Een gewone huis-tuin-en-keukenspons is niet ideaal om je auto schoon te krijgen. Dat komt doordat die het vuil vasthoudt aan de oppervlakte, waardoor je het verder over de lak verspreid in plaats van het weg te halen. Investeer liever in een washandschoen: die heeft langere haren en laat het vuil niet aan het oppervlak zitten. Ook dit ding moet je regelmatig spoelen in een emmer met schoon water natuurlijk.

2. Je gebruikt een zeemvel

Droogwrijven achteraf doe je beter niet met een zeemvel: dat is te ruw en neemt weinig water op. Een microvezeldoek of wafeldoek is zachter en neemt meer water op, waardoor resterend vuil effectief verdwijnt.

3. Je wast je auto met afwasmiddel of allesreiniger

Klassieke huis-, tuin- en keukenproducten om je auto schoon te maken? Niet doen. Autolak is gevoelig, en allesreiniger of afwasmiddel te agressief. Investeer beter in een degelijke ‘autoshampoo’.

4. Je wast je auto in de volle zon

In de zomer heb je soms geen keuze, maar je auto in volle zon wassen is eigenlijk geen goed idee. Je auto droogt te snel en dat laat shampoosporen na op je lak. Dat betekent dus dubbel werk. Heb je geen schaduw? Werk dan deel per deel af: dak inzepen en afspoelen, voorruit inzepen en afspoelen, enzovoort.

5. Je gaat zonder nadenken met de hogedrukreiniger aan de slag

Een hogedrukreiniger is een ideaal hulpmiddel om hardnekkig vuil van je auto te verwijderen. Maar wees voorzichtig: hou hem niet te dicht bij je lak en hou hem in een hoek van 45 graden. Blijft er nog vuil over? Verwijder dat dan met de hand.

Lees ook: tweedehands auto gekocht? Zo houd je hem in optimale conditie

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.