Tweedehands auto gekocht? Zo houd je hem in optimale conditie

Iedere week helpen we je met het vinden van de beste tweedehands auto’s. Van snelle stationwagons en luxe sedans tot cabrio’s voor de aankomende zomer. Maar we staan ook voor je klaar na de aankoop. Je wilt tenslotte zo lang mogelijk genieten van je nieuwe bolide. Pech kun je natuurlijk niet voorkomen, maar met een beetje liefde en aandacht kun je dit wel zo veel mogelijk voorkomen. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

Let goed op de bandjes

De banden zijn als de schoenen van de auto. Hoe lekker en zuinig je auto rijdt, is voor een deel afhankelijk van je banden. Check daarom regelmatig de bandenspanning. Dit is een kleine moeite, maar kan je op de lange termijn wel helpen om geld te besparen en je banden in goede conditie te houden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk voor je veiligheid. Banden slijten waardoor je steeds minder profiel hebt. Minder profieldiepte betekent minder grip, dus check je banden regelmatig.

Houd je vloeistoffen op peil

Iedere week/maand sta je weer trouw aan de pomp om je tank vol te gooien, maar hoe zit het met al die andere vloeistoffen die je auto nodig heeft? Te beginnen bij twee vloeistoffen die belangrijk zijn om je motor in goede conditie te houden: koelvloeistof en motorolie. De eerste doet precies wat je verwacht bij de naam. Deze zorgt ervoor dat de warmte van de motor wordt afgevoerd. Te veel hitte zorgt voor stress op de motor en dat heeft geen positief effect op de levensduur.

Tweedehands auto onderhouden

Daarnaast is ook de olie in je motor belangrijk. Deze zorgt net als koelvloeistof voor verkoeling en werkt tevens als een reinigingsmiddel. Toch is de belangrijkste functie van olie het smeren van de motor. Als je deze niet ververst of bijvult, lopen de draaiende delen van de motor minder soepel. Hierdoor loopt hij niet alleen minder lekker, maar slijt de motor ook esneller. Dus als je zo lang mogelijk wilt genieten van je auto kun je maar beter regelmatig je oliepeil checken.

Een professionele beurt

Je kunt veel zelf doen, maar het is wel zo verstandig om ook zo nu en dan een professional naar je auto te laten kijken. De beste manier om dat te doen, is je auto naar een garage brengen voor een kleine of grote beurt. Bij de kleine variant checken ze je vloeistoffen, verlichting, remmen en banden. Wil je een uitgebreide check? Kies dan voor de grote beurt, want dan wordt je auto op meer dan honderd onderdelen uitvoerig gecontroleerd.

Hoe vaak je langs moet voor een beurt, is afhankelijk van je auto. Heb je een tweedehands auto gekocht van een paar jaar oud met weinig kilometers? Dan hoef je deze natuurlijk minder vaak te laten controleren dan als je een youngtimer met drie ton op teller koopt. Een goed moment om je auto een beurt te laten geven is bijvoorbeeld tijdens je APK, want dan staat hij toch al bij de garage.

Verzeker je zelfs voor als het fout gaat

Je kunt nog zoveel aandacht besteden aan je nieuwe tweedehands auto, maar pech kun je gewoon niet voorkomen. Wat je wel kunt doen is jezelf hiertegen verzekeren. Als er dan wat mis gaat, loopt het tenminste niet direct flink in de papieren. Let daarbij wel goed op dat je de juiste autoverzekering afsluit en vooral dat je niet te veel betaalt. We zijn tenslotte allemaal op zoek naar de goedkoopste autoverzekering van Nederland.

Wassen en poetsen

Bij het onderhouden van je auto denk je vaak meteen aan de motor en andere belangrijke onderdelen, maar daar stopt het niet. Wil jij je nieuwe tweedehands auto in optimale conditie houden, dan moet je vooral geen viespeuk zijn. Zoals bij zoveel apparaten is ook bij een auto vuil de grote vijand. Daarom is het belangrijk om je auto regelmatig te wassen en rekening te houden met de omstandigheden. Heeft het bijvoorbeeld gesneeuwd en is er gestrooid? Laat dan ook je bodem een keer wassen in de wasstraat.

Wassen en poetsen geldt ook voor de binnenkant. Laat bijvoorbeeld zo nu en dan je airco nakijken. Mocht je lederen bekleding hebben, besteed daar dan ook aandacht aan zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Je auto is je waarschijnlijk veel waard, dus wees ook een beetje lief voor hem, of haar. Wat jij wil.

In samenwerking met Autoverzekering.nl

Reageer op artikel:
Tweedehands auto gekocht? Zo houd je hem in optimale conditie
Sluiten