Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Bioscoop 28 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Uncharted lijkt verkeerd uit te pakken voor eeuwige Spider-Man Tom Holland

Dankzij zijn rol in de Marvel-films behoort Tom Holland tot de populairste acteurs van dit moment. De vraag is nu echter of hij in staat is om zich los te worstelen van Spider-Man. Afgaande op de nieuwe Uncharted trailer lijkt dat voorlopig nog niet te lukken.

Begin volgende maand verschijnt Uncharted in de bioscopen. Dat is om verschillende redenen iets om naar uit te kijken. Allereerst is het de verfilming van één van de populairste games van de afgelopen jaren. De gelijknamige games verkochten uitstekend en de fanschare is groot. Hoewel verfilmingen van videogames zelden succesvol zijn, is er goede hoop voor Uncharted. Er zijn namelijk maar weinig games die zich zo geschikt zijn voor het witte doek als deze.

Spider-Man zonder pak en superkrachten

Een tweede reden om Uncharted te kijken, is om te zien hoe veelzijdig Tom Holland is. De nog jonge acteur verscheen via Billy Elliot in de spotlights en brak vervolgens door dankzij Marvel. De keuze om hem Spider-Man te maken, was een schot in de roos. Dit succes kan echter ook in zijn nadeel gaan werken. De geschiedenis leert ons dat het voor acteurs enorm lastig is om bepaalde rollen van zich af te schudden.

Dit verdiende Tom Holland voor zijn rol als Spider-Man

Zo is het Daniel Radcliffe bijvoorbeeld nooit echt gelukt. Hij is en blijft toch vooral Harry Potter. Gaat Tom Holland hetzelfde overkomen? Dat is nu nog niet te zeggen, maar zijn nieuwe stap buiten het Marvel-universum voorspelt niet heel veel goed. In de nieuwe Uncharted-trailer is hij Nathan Drake, maar wij zien toch vooral een Spider-Man zonder superkrachten.

Is het Nathan Drake? Of Peter Parker?

Dat zit deels in de actie. Net als de Spider-Man-serie is Uncharted een actiefilm waarin veel gerend, gesprongen, gevochten en zelfs geslingerd wordt. Logische dat dat beide films daarin veel op elkaar lijken. Het probleem zit hem echter vooral in de dialogen. Tom Holland doet daarin niet denken aan de Nathan Drake die we kennen uit de games, maar aan Spider-Man.

Net als Peter Parker voelt ook Nathan Drake in deze film als een sympathieke knul die een beetje naïef is en gewoon enorm zijn best doet. Hij is regelmatig verrast over de bizarre situaties waarin hij belandt en is altijd beleefd, zelfs wanneer hij iemand uit een vliegtuig trapt. Diezelfde combinatie van geweld en excuses maken zagen we ook al regelmatig in Spider-Man.

Was Uncharted wel de juiste keuze?

Het is dan ook niet alleen Tom Holland’s schuld dat hij zich niet van Spider-Man kan ontworstelen. Ook de manier waarop Uncharted is opgezet en het script helpen niet mee. Zo werkt hij samen met Sully (gespeeld door Mark Wahlberg). Dit is een soort van mentor voor hem. De relatie tussen beiden doet dan ook meteen denken aan de relatie tussen Spider-Man en Iron man.

Zo krijgen we al na 10 seconden in de trailer een enorm deja vu moment. We zien hier Mark Wahlberg en Tom Holland achterin een auto zitten. De grap die volgt had ook zo in Spider-Man kunnen zitten. Vervang Mark Wahlberg voor Robert Downey Jr. en je bent klaar.

Spider-Man in Uncharted

Ook de rest van de trailer hebben we het gevoel dat we naar Spider-Man zitten te kijken, maar dan zonder het pak en superkrachten. Daar hoeft uiteraard niks mis mee te zijn. Alles wijst erop dat Uncharted gewoon een vermakelijke actiefilm gaat worden. Toch blijft het gevoel hangen dat Tom Holland niet de juiste keuze was om Drake te spelen.

Trainen als Tom Holland: dit is zijn workout voor Spider-Man

De Nathan Drake die we kennen uit de games is veel meer een cynische en wat onhandige vrijbuiter. Acteur Nolan North wist dit karakter perfect neer te zetten. Tom Holland lijkt daar meer moeite mee te hebben. Hij valt toch vooral terug in de rol van Spider-Man. Zonde, want we weten dankzij Netflix dat Tom Holland veel meer in huis heeft.

Uncharted in de bioscoop (en op YouTube)

Misschien lopen we op de zaken vooruit. Het is echter nog maar een trailer. Voor een definitief oordeel moeten we wachten tot 10 februari. Vanaf dan draait Uncharted in de bioscoop. In de tussentijd kijken wij nog even naar de Uncharted-film zoals wij hem het liefste hadden gezien, zonder Tom Holland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.