Willem Leijgraf
Willem Leijgraf UFC 27 nov 2021
Leestijd: 5 minuten

UFC-fan? 5 MMA-organisaties die minstens zo spectaculair zijn

De Ultimate Fighting Championship, beter bekend als de UFC, is al ruim tien jaar de absolute grootmacht in de MMA-industrie. Er zijn echter verschillende organisaties die qua entertainment niets onderdoen voor Dana White en zijn vechters. Schakel jij ieder weekend ’s nachts in voor een avondje UFC, dan zijn ook deze promoties zeker het bekijken waard.

De UFC vond zijn oorsprong in de jaren 90, maar in Azië en met name Japan liepen ze qua tolerantie voor de sport mijlenver voor. Dit was ook de reden dat de UFC destijds het onderspit moest delven tegenover promoties als Pride FC. In hun eigen achtertuin kreeg de organisatie van Dana White ook last van concurrentie met de groeiende populariteit van Strikeforce en WEC. Uiteindelijk hield Dana White zich staande en nam hij alle concurrerende organisaties over.

MMA-organisaties die zich kunnen meten met de UFC

De UFC werd de grootste, maar is zeker niet de enige promotie vol spektakel. Een overzicht.

1. Bellator MMA

Een van de meest ambitieuze en standvastige uitdagers van de UFC is Bellator MMA. De grote baas bij Bellator is de voormalige oprichter van oude concurrent Strikeforce: Scott Coker. Een geduchte concurrent voor UFC-president Dana White dus.

Met gemiddeld ruim twintig evenementen per jaar is Bellator bijna twee keer per maand te zien. Daarnaast bezoekt de Amerikaanse promotie ook regelmatig het Europese continent. Zo reisde Bellator recent nog af naar Dublin en London. Ook is de promotie van Scott Coker een springplank voor een groot aantal Europese vechters.

Dus wil jij op de hoogte zijn van de beste Europese vechters, dan moet je bij Bellator zijn. Een van Nederlands beste vechters, Gegard Mousasi, is zelfs de koning van de middleweight divisie. Andere Nederlandse vechters om in de gaten te houden zijn Costello van Steenis (middleweight), voormalig titeluitdager Denise Kielholtz en kickboksfenomeen Ilias Bulaid.

2. ONE Fighting Championship

Waar ooit Pride FC de UFC onder de duim hield vanuit Azië, doet nu ONE Fighting Championship haar best om de grootste ter wereld te worden. De organisatie schudde de MMA-wereld op met een nieuwe aanpak rondom gewichtslimieten. Een vechter mag, net als bij iedere andere organisatie, zo veel mogelijk gewicht verliezen, maar bij ONE FC wordt ook het vochtpercentage gemeten. Dit om ervoor te zorgen dat vechters niet uitdroogden.

ONE Fighting Championship opereert vooral in Azië met evenementen over het hele continent. De organisatie van president Chatri Sityodtong geeft echter genoeg Europees talent een kans met evenementen genaamd Road to ONE die op het Europese continent plaatsvinden. Daarnaast is de promotie op meerdere vlakken actief. Ze mixen namelijk MMA met kickboksen en muay-thai.

Waar kun je ONE FC dan van kennen? Natuurlijk van hun grote superster. De enige echte Nederlandse champ-champ Reinier de Ridder, maar ook van de ex-UFC kampioen Demetrious Johnson. De organisatie heeft daarnaast diverse kickboks-sterren met Nederlandse roots onder contract staan, waaronder kampioen Regian Eersel en Illias Ennachi, maar ook oud-Glory kampioen Nieky Holzken. Kortom: genoeg vaderlandse trots om in te schakelen.

3. Professional Fighting League

Een jonge organisatie ontstaan in 2018 uit World Series of Fighting. Professional Fighting League, beter bekend als PFL, gooide het direct over een hele andere boeg. Verschillende gewichtsklassen waarin vechters in competitieverband vechten en zich kunnen kwalificeren voor het knock-out-toernooi. De grote beloning: 1 miljoen dollar.

In 2018 opende de PFL haar deuren met zes gewichtsklassen en een duidelijke opzet. De vechters kunnen punten verdienen. Een overwinning was drie punten waard, maar eindigde het gevecht eerder dan werden er extra punten toegekend. Drie punten voor een knock-out of submission in ronde één, twee punten voor ronde twee en één punt voor ronde drie. Kortom: een extra motivatie voor nog meer spektakel in de kooi.

Inmiddels is het derde seizoen beëindigd en kijkt UFC-president Dana White aandachtig naar de grote sterren in deze jonge organisatie. Er is helaas nog geen Nederlands talent doorgebroken bij PFL, maar wel genoeg Europees talent. Ook kiezen steeds meer UFC-veteranen voor een kans op 1 miljoen dollar bij de promotie. Genoeg spektakel en talent om voor in te schakelen dus.

4. Absolute Championship Akhmat

Rusland is enorm sterk vertegenwoordigd in de MMA-wereld. Zo zijn twee van de allerbeste vechters aller tijden, Khabib Nurmagomedov en Fedor Emilianenko, Russisch. Het is dan ook een goed idee om een de Russische organisatie Absolute Championship Akhmat te checken.

De organisatie doet nogal wat stof opwaaien. Dit komt mede door de eigenaar van de promotie: de leider van Tsjetsjenië Ramzan Kadyrov. Een man die niet bepaald bekend staan om zijn tolerantie en naastenliefde. De organisatie kreeg zelfs sancties opgelegd vanuit de Verenigde Staten. Amerikaanse vechters werd verboden om zaken te doen met de organisatie.

Levert dit problemen op voor Absolute Championship Akhmat? Nee. Er zijn genoeg Russische, Zuid-Amerikaanse en andere Europese vechters die het spektakel naar de organisatie brengen. De organisatie heeft ook verschillende UFC-vechters grootgebracht, waaronder UFC-kampioen Petr Yan. Voor een eventuele nieuwe Russische superster moet je dus bij de organisatie van Kadyrov zijn.

5. Cage Warriors FC

Aan de andere kant van Europa staat ook een promotie die vele legendes heeft voortgebracht. Denk hierbij aan UFC hall-of-famer Michael Bisping en MMA-icoon Conor McGregor, maar ook de huidige Bellator middleweight kampioen Gegard Mousasi.

Cage Warriors werd opgericht in 2002 en was daarmee een van de grondleggers van de Europese MMA-scene. De promotie bracht vele legendes voort waaronder dus latere UFC-kampioen Michael Bisping en Conor McGregor, maar ook vele anderen. De laatste potentiële superster uit de Cage Warriors-stal is Paddy Pimblett, die afgelopen jaar zijn UFC-debuut maakte. Nederland is ook vertegenwoordigd in de Britse organisatie. Tot afgelopen zomer was Nederlander Agy Sardari zelfs kampioen in de lightweight divisie.

Kortom: voor het grootste MMA-talent uit West-Europa en Groot Britannië moet je bij Cage Warriors zijn. Dit is de kweekvijver voor Europeanen die het later ver schoppen in de grotere organisaties zoals de UFC en Bellator MMA. De nieuwe Conor McGregor kan zo maar eens hier ontdekt worden.

Evenementen dichtbij huis

Moeten we dan per se de grens over om de MMA-sterren van de toekomst te ontdekken. Nee, in Nederland timmeren we ook aan de weg. Levels Fight League, Versus MMA, World FIghting League en Akira FC zijn zo maar wat evenementen die afgelopen jaar zijn georganiseerd. Bij eerstgenoemde heeft voormalig Glory-kampioen Murthel Groenhart onlangs zijn MMA-debuut gemaakt. Dus wil jij ooit een MMA-event van dichtbij bekijken, dan kan je deze en nog vele andere organisaties in de gaten houden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.