Willem Leijgraf
Willem Leijgraf Sport 8 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Reinier de Ridder: de nieuwe Nederlandse MMA-superster in Azië

Nederlandse K1-vechters konden begin jaren ’00 in Azië niet normaal over straat. Namen als Peter Aerts, Remy Bonjasky, Semmy Schilt en Badr Hari waren destijds supersterren in Japan. Nu, twintig jaar later, kent het continent opnieuw een Nederlandse vechtsporter als superster. MMA-vechter Reinier de Ridder heeft momenteel twee One Championship-titels in zijn bezit en “The Dutch Knight” is nog lang niet klaar.

Reinier de Ridder draait al enige tijd mee, maar in oktober 2020 maakte hij een definitief einde aan alle twijfels. The Dutch Knight vocht toen tegen de allergrootste naam uit One Championship, Aung La Nsang uit Myanmar. De middleweight-titel (tot 93 kg) stond op het spel. De Ridder had aan één ronde genoeg op de posterboy van One Championship af te laten tikken en zijn eerste titel te veroveren. The Dutch Knight liet zien tot wat hij in staat is, en had aan een rear-naked choke genoeg om zijn naam in de grootste Aziatische vechtsportsorganisatie te vestigen.

Van judo, via jiujitsu naar MMA

Reinier de Ridder zette op zesjarige leeftijd zijn eerste stapjes binnen de vechtsport. Het begon toen met Judo en via deze vechtsport kwam hij in aanraking met Braziliaanse jiujitsu (BJJ). Hij werd naar eigen zeggen verliefd op de sport nadat hij als fitte, sportieve jongen het afgelegde tegen tegenstanders van middelbare leeftijd of met minder vlees op de botten. In de sport van BJJ wint kwaliteit en techniek het meestal altijd van grootte en kracht.

Via jiujitsu was de stap naar MMA maar een kleine. In 2013 vocht hij zijn eerste partij in Duitsland. Hij pakte de winst uiteraard via een submission. Twee jaar later won hij zijn tweede gevecht. Opnieuw via submission, maar ditmaal via een armbar. De Ridder bleef winnen in Duitsland. Waar hij zijn eerste drie gevechten via submission won, behield hij zijn ongeslagen status door in zijn vierde en vijfde gevecht zijn tegenstanders knockout te slaan.

De zegetocht naar de One Championship-top

In 2016 won De Ridder zijn eerste eremetaal. Tijdens het Europees kampioenschap BJJ in 2016 pakt The Dutch Knight de zilveren medaille. Hij greep in 2017 opnieuw net naast de gouden plak en moest opnieuw genoegen nemen met zilver. In 2017 won De Ridder ook nog eens twee MMA-titels. Eentje bij een promotie in België een half jaar later in Zwitserland. The Dutch Knight was ongeslagen, had twee titels binnengehaald en zijn naam gevestigd als grote belofte.

Na zijn Europese successen tekende De Ridder bij de Aziatische organisatie One Championship. Toen groeiende en vol ambitie. UFC flyweight legende Demetrious Johnson werd ook binnengehaald, voormalig UFC lightweight kampioen Eddie Alvarez tekende bij de promotie en voor voormalig UFC bantamweight kampioen bij de vrouwen Miesha Tate was een bestuurlijke functie weggelegd. De BJJ-specialist uit Noord-Brabant kwam bij een organisatie terecht die wilde concurreren met de UFC.

Reinier de Ridder verovert Azië

De Aziatische promotie doet het anders dan andere grote organisaties als de UFC en Bellator. De gewichtslimieten bij One Championship zijn gebaseerd op de natuurlijke gewichten van hun vechters. Zo probeert de organisatie het veiliger te maken. Ze hebben gewichtsverlies door uitdroging verbannen na een fataal incident eind 2015.

Drie gevechten verdeeld over dertien maanden had De Ridder nodig om een titelgevecht te verdienen. One Championship was terecht onder de indruk van The Dutch Knight. In zijn eerste gevecht op het Aziatische continent won hij in de eerste ronde via een gepaste submission voor een geboren en getogen Brabander: de brabo-choke. Nog geen vijf maanden later liet De Ridder zijn veelzijdigheid zien.

The Dutch Knight onttroont Aung La Nsang

Zijn tweede One Championship-gevecht won De Ridder via knockout nadat hij zijn tegenstander wist te raken met zijn knie. In 2020 vocht The Dutch Knight zijn derde gevecht. Hij kon zijn Braziliaanse tegenstander toen niet af laten tikken of knockout slaan, maar domineerde het gevecht en won via jurybesluit. De Ridder was klaar voor de volgende uitdaging: een titelgevecht tegen de grote, oppermachtige Aung La Nsang.

30 oktober 2020 was het dan zo ver. Reinier de Ridder stond tegenover tweevoudig One Championship titelhouder Aung La Nsang, nota bene getraind door de Nederlandse ex-kickbokser Henri Hooft. De fans van de organisatie hadden La Nsang bestempeld als favoriet. The Dutch Knight choqueerde de MMA-wereld door de champ-champ uit Myanmar af te laten tikken in de eerste ronde. Na iets minder dan twintig jaar was er weer een Nederlandse held in de Aziatische vechtsportwereld. Reinier de Ridder was de kersverse One Championship middleweight kampioen.

Twee titels, maar nog steeds hongerig

Ambitieus als De Ridder is, viel vervolgens zijn oog op de tweede titel van Aung La Nsang. Hij had de titel in de gewichtsklasse tot 93 kg al verovert en wilde ook de titel in de gewichtsklasse tot 102 kg. Op 28 april 2021 kreeg een Brabander de kans om titelhouder in twee gewichtsklassen tegelijk te worden. Net als Conor McGregor, Daniël Cormier, Amanda Nunes en Henry Cejudo in de UFC.

In plaats van één ronde hield de tegenstander uit Myanmar het deze keer vijf rondes vol. De Ridder domineerde het gevecht echter, haalde zijn tegenstander meerdere malen succesvol naar de grond en was twee keer dichtbij de overwinning via een submission. Tegenstander La Nsang probeerde nog wat schade aan te richten in de laatste ronde, maar de strijd was gestreden. The Dutch Knight was dominant en had de volledige controle gedurende het gevecht. Via een unaniem jurybesluit veroverde Reinier de Ridder de One Championship Light Heavyweight titel.

Reinier de Ridder gaat voor drie titels

Genoot de kersverse Brabantse champ-champ van zijn succes? Uiteraard. Hij was omringd door confetti en had twee kampioensgordels om zijn schouders. Hij had geschiedenis geschreven, maar maakte duidelijk dat hij nog lang niet klaar is. Reinier de Ridder schakelt meteen door en heeft nu de One Championship heavyweight titel (gewichtslimiet tot 120 kg) in zijn vizier. De tegenstander wordt bepaald op 15 mei als titelhouder en UFC veteraan Brandon Vera uit Amerika het opneemt tegen een andere ex-UFC vechter uit Canada: Arjan Bhullar. Als The Dutch Knight aantreedt tegen een van de twee zwaargewichten zitten wij in ieder geval voor de buis om hem aan te moedigen!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.