Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 12 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

De goedkoopste Rolls-Royce occasion in Nederland heeft één nadeel

De goedkoopste nieuwe Rolls-Royce heeft in Nederland een startprijs van ruim 4 ton. Geen auto voor de simpele plebs zoals wij. Toch is het mogelijk om Rolls-Royce te rijden voor véél minder geld. De goedkoopste occasion van het merk kost namelijk nog geen 10.000 euro. Maar wat krijg je daarvoor? Oh ja, er is één ‘maar’: het stuur zit rechts.

Er staat slechts een enkel tweedehands Rolls-Royce te koop voor minder dan 10.000 euro. Minder klinkt overigens mooier dan het is; met een budget van tien mille hou je welgeteld 1 euro over. Desalniettemin is dat niet veel geld voor een heuse Rolls-Royce, bovendien kun je afdingen. De vraag is of je wel veel auto krijgt. Maar

Geen wegenbelasting voor de tweedehands Rolls-Royce

Als je naar het gewicht kijkt in ieder geval wel. De occasion betreft een Rolls-Royce Silver Spirit die schoon aan de haak bijna 2.200 kilo weegt. Normaal gesproken betekenen al deze kilo’s slecht nieuws voor de wegenbelasting die je moet betalen. Echter, aangezien deze tweedehands Rolls-Royce meer dan 40 jaar oud is, gaat de oldtimerregeling van kracht, waardoor de occasion is vrijgesteld van wegenbelasting.

tweedehands Rolls-Royce auto occasion silver spirit
Een Rolls-Royce Silver Spirit. (Afbeelding: Rolls-Royce)

De forse sedan komt gelukkig ook met een forse motor. Onder de kap vind je namelijk een 6.75-liter V8. Veel hoef je daarvan overigens niet te verwachten. Deze enorme achtcilinder levert een schamele 200 pk. Om dat in perspectief te plaatsen: vandaag de dag zijn er auto’s die 200 pk uit 1 liter aan motorinhoud halen. De Rolls-Royce occasion heeft er dus bijna 7 liter voor nodig. Dankzij die enorme motorinhoud is over koppel niet te klagen. De V8 genereert zo’n 540 Nm.

Luxe occasion met het stuur rechts

Het is een echte Rolls-Royce en dat betekent dat je de nodige luxe mag verwachten. Hoewel de occasion al 41 jaar oud is, is de Silver Spirit al wel voorzien van automatische rijhoogteverstelling, climate control en de beste kwaliteit leer. Voor dat laatste ging Rolls-Royce zelfs zo ver, dat enkel leer mocht worden gebruikt van koeien die niet in een weide met prikkeldraadomheining liepen. Je wil als Rolls-Royce-koper natuurlijk geen beschadigingen in je leer. Helaas heeft dat leer na ruim vier decennia zijn beste tijd wel gehad. Bovendien moet je het geen probleem vinden om op Engelse manier te rijden; het stuur zit rechts.

tweedehands Rolls-Royce auto occasion silver spirit
(Afbeelding: Autowereld / Balvers Auto’s)

Tijdens het rijden word je er continu aan herinnerd dat je in een echte Rolls-Royce zit. Voorop de motorkap pronkt het bekende Spirit of Ecstasy-beeldje. De Silver Spirit was de eerste Rolls-Royce waarbij dit beeldje automatisch weg klapt als iemand er met zijn tengels aan zit.

Goedkope Rolls-Royce-occasions

Een luxueuze occasion dus voor nog geen 10.000 euro. Daar moet wel bij gezegd worden dat dit het allergoedkoopste exemplaar is dat we in Nederland konden vinden. Hoewel de auto pas 134.000 kilometer op de klok heeft, is het de vraag of het slim is om voor het goedkoopste model te gaan. De uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ bestaat niet zonder reden. Wie iets langer spaart heeft al snel keuze uit meerdere occasions. Zo tellen we zeven andere Rolls-Royces voor minder dan 14.000 euro. Zoek je luxe voor minder geld, kijk dan eens naar deze betaalbare luxewagen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.