Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 12 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

2 seconden-truc toont of je genoeg water drinkt tijdens de hitte

Als er een hittegolf op komst is, dan hoor je iedereen altijd zeggen dat je genoeg water moet drinken. Leuk en aardig, maar hoe weet je dat je genoeg hebt gedronken tijdens deze hitte? Welnu, daar is een trucje voor, gespot op het vermaledijde TikTok.

Eerder schreven we al over een formule, die jou op maat vertelt hoeveel water je moet drinken. Maar goed, bij die formule wordt geen rekening gehouden met hitte.

Drink je genoeg water tijdens de hitte?

Het trucje dat viral gaat is verrassend simpel, en op zich niet nieuw. De methode heet de skin pinch-test. In het Nederlands het best te vertalen als de huidknijptest.

Karan Rangarajaran, een populaire dokter op TikTok, deelde zijn medische kennis op het razend populaire social media-platform. Voor de test knijp je in het bovenste gedeelte van je vinger. “Het trucje staat bekend als de ‘skin pinch’ of ‘skin turgor’”, legt de dokter in de video uit. “Hoe beter gehydrateerd je bent, des te elastischer de huid is. Je huid veert normaal gesproken binnen 2 seconden terug, nadat je erin hebt geknepen”, zegt de dokter. Als je niet genoeg water hebt gedronken, dan verliest de huid zijn elasticiteit. “Dan duurt het langer om weer in vorm te komen en blijft de huid eventueel omhoog staan.”

Hoe betrouwbaar is het trucje op TikTok?

Nu de hitte als een deken over bijna het complete noordelijke halfrond ligt, is het vrij logisch dat een dergelijk trucje viral gaat op TikTok. Iedereen, jong of oud, wil uiteindelijk genoeg water drinken. Maar is de test ook betrouwbaar?

@dr.karanr

Dehydration check @remus.bujor #schoolwithdrkaran #SimlishSessions #WorkThisWay #learnontiktok

♬ Steven Universe – L.Dre

Het Amerikaanse Health vroeg het aan voedings- en welzijnsexperts Samantha Cassetty en Kathyrun Piper. Ze bevestigen dat de test inderdaad door artsen wordt uitgevoerd om te checken of mensen niet zijn uitgedroogd. Maar er is wel een nuance. “De huid van een ouder persoon kan in sommige gevallen wel 20 seconden nodig hebben om te herstellen, ook als die niet is uitgedroogd”, nuanceert Piper. “Maar als je het een paar keer hebt gedaan, weet je hoe elastisch je huid in goede toestand is en of je te weinig hebt gedronken.”

‘Let ook op je urine’

Ook bij mensen met een laag bloedvolume of bindweefselaandoeningen is deze test volgens Piper minder nauwkeurig. Ze legt uit dat er meerdere manieren zijn om te testen of je wel genoeg water drinkt tijdens de hitte. Zo hoort jouw urine lichtgeel, en niet donkergeel te zijn. Andere symptomen van vochttekort zijn bijvoorbeeld een droge mond, droge huid en dorstgevoel. Ook als je nauwelijks plast of zweet, moet je even met de mond aan de fles of kraan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.