Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 26 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe Toyota de Land Cruiser uit handen van terroristen houdt

Rebellen, terroristische organisaties of andere gewelddadige groeperingen zien je regelmatig langs scheuren in het nieuws. Vaak rijden ze in pick-ups met vlaggen over ruig terrein. Zo is de Toyota Land Cruiser of Hi-Lux een populaire wagen onder deze organisaties en dat is natuurlijk niet de beste pr. Maar daar hebben de Japanners wat op gevonden.

Toyota wil van deze slechte publiciteit af en laat kopers van de nieuwe Toyota Land Cruiser een contract ondertekenen. Hierin staat dat ze de auto het eerste jaar niet mogen doorverkopen of exporteren.

Verplicht contract voor de Toyota Land Cruiser

Volgens het Japanse Creative311 moeten 22.000 kopers het contract ondertekenen. Zij kochten de nieuwe 300-series van het merk. Daarnaast heeft Toyota gekeken naar de hoeveelheid auto’s die een klant bestelt.

Toyota Land Cruiser,
Toyota Land Cruiser 300. (Afbeelding: Wheelsage)

Koop je een Toyota Land Cruiser, onderteken je het contract, maar verkoop je de auto toch binnen een jaar door? Dan legt Toyota je een straf op. Niet bekend is wat de sancties precies zijn. Duidelijk is wel dat je bij overtreding uitgesloten wordt van toekomstige aankopen bij de fabrikant.

Hi-Lux nog wel ‘beschikbaar’ voor terrosristen

Of het verbod op doorverkoop echt gaat zorgen voor minder Toyota’s in handen van terroristen is nog maar de vraag. Opmerkelijk is dat Toyota de stap wel neemt bij de Land Cruiser, maar niet bij de Hi-Lux. Deze Hi-Lux wordt vaak omgebouwd tot levensgevaarlijk gevechtsvoertuig met een groot automatisch wapen in de laadbak.

In 2015 is er door het antiterrorisme-orgaan van de Amerikaanse overheid gevraagd hoe het komt dat zoveel terroristen en met name IS-aanhangers in Toyota’s rijden. De Japanse autofabrikant gaf destijds aan niet te weten hoe de organisatie aan de auto’s komt en liet aan ABC News weten dat doorverkoop op de zwarte markt en export onmogelijk te reguleren is. Dat is precies wat de Japanners nu proberen aan te pakken.

Deze 4×4 camper is gebouwd als een Formule 1-auto

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.