Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Tom Holland doet boekje open over mentale gezondheid

Tom Holland verdween twee maanden geleden plotseling van sociale media. In een korte nieuwe video is de Spider-Man-acteur openhartig over de reden achter zijn vertrek.

Tom Holland houdt net zoals veel mede-beroemdheden zijn privéleven vooral dat: privé. Desalniettemin was onze favoriete Spider-Man altijd wel actief op sociale media.

Tom Holland verdwenen

De Instagrams van deze wereld zijn immers krachtige promotiekanalen, tussen alle ongein door. Ook Holland maakte daar gretig gebruik van, tot ongeveer twee maanden geleden. Sindsdien is het volledig stil op zijn sociale media-accounts.

De ene fan benadrukte hoe druk de 26-jarige acteur zal zijn met al zijn aankomende filmrollen, de ander maakte zich toch zorgen. Niet dat Holland ons een verklaring verschuldigd is, maar die hebben we wel afgelopen weekend gekregen.

Op Instagram deelde hij een korte video, zijn eerste post sinds maanden.

Pauze wegens mentale gezondheid

Daarin doet hij een boekje open over één van de goede doelen die die Brothers Trust steunt, de stichting van zijn familie.

Dan hebben we het over Stem4, een Brits goed doel dat zich inzet voor de mentale gezondheid van tieners. De reden dat Tom Holland juist aandacht vestigt op Stem4 is een persoonlijke. Hij heeft namelijk bewust een pauze van sociale media genomen om zijn eigen mentale gezondheid te beschermen:

“Ik heb een pauze genomen van sociale media voor mijn mentale gezondheid, omdat ik  merk dat Instagram en Twitter overstimuleren, overweldigend zijn. Ik raak verstrikt en ik beland in een spiraal als ik online dingen over mezelf lees. En uiteindelijk is het erg schadelijk voor mijn mentale gezondheid, dus besloot ik een stap terug te doen en de app te verwijderen.”

Verschrikkelijk stigma

In de reacties is het meteen duidelijk dat de worsteling van Holland geen obscure is. Het regent reacties van fans en andere beroemdheden die hun eigen ervaringen op dit vlak delen.

In de video deelt Holland verder meer informatie over de conferenties die Stem4 organiseert, en deelt de Marvel-acteur ook verschillende apps die je helpen met stress, depressieve gevoelens en je mentale gezondheid in het algemeen. Apps die de acteur zelf ook gebruikt.

Hij benadrukt dat er nog steeds een “verschrikkelijk stigma” rondom mentale gezondheid heerst, wat alleen maar onderstreept dat dit soort eerlijke en kwetsbare video’s belangrijk zijn. Juist als ‘perfecte’ beroemdheden hun eigen ervaringen delen, kan het gesprek over dit soort onderwerpen verder op gang komen.

Geen grootse terugkeer

Reken er overigens niet op dat Tom Holland bij deze weer terug is op Instagram. Aan het einde van de video merkt de acteur op dat hij nu “weer van Instagram zal verdwijnen.”

Holland hoeft zich in ieder geval niet te vervelen. Op dit moment is hij druk bezig met de opnames van het eerste seizoen van The Crowded Room, een aankomende anthology-serie van Apple TV+, met niet geheel toevallig mentale gezondheid als onderwerp.

Benieuwd naar Stem4? Op de website van het goede doel kun je meer lezen over hun apps, conferenties en programma’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.