Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 30 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Opnieuw The Mandalorian-ster gecanceld na vaccinatie-controverse

Na Gina Carano lijkt opnieuw een The Mandalorian-actrice genekt te worden door controversieel gedrag op sociale media. Opnieuw gaat het om een voormalig vechtsport-ster.

Voor het acteren in Star Wars-films en series moet je behoorlijk fit zijn, al was het maar vanwege de vele vechtscènes. Dat is überhaupt een vak apart, weten hoe je een degelijke vechtscène neerzet.

Vechters in The Mandalorian

Het liefst rekruteer je dus een acteur die ook kan vechten, zeker in het geval van The Mandalorian. Een serie waarbij je qua budgetten en deadlines een stuk krapper zit dan bij de films.

En wie kunnen er vechten én acteren? Precies, professionele worstelaars. Ze verzorgen voor miljoenen Amerikaanse kijkers spectaculaire shows, waarbij ze klappen incasseren en uitdelen en daarnaast ook nog eens een verhaallijn neerzetten.

Dat hadden Lucasfilm en Jon Favreau ook door. Al voor The Mandalorian seizoen één rekruteerden ze Gina Carano. Niet eens een WWE-vechter, maar een serieuze MMA-vechtsportster. Minder ervaring met acteren dus, maar daar hadden ze wel vertrouwen in.

Gina Carano en Sasha Banks

Voor het tweede seizoen kwam daar Sasha Banks bij, een WWE-worstelaar die wèl allerlei acteerwerk heeft gecombineerd met (nep)gevechten. Zij nam de rol van Koska Reeves voor haar rekening, een Mandalorian.

Nu blijkt dat Favreau en Co. zich met worstelaars die kunnen acteren tot twee keer toe een bak aan controverse binnenshuis hebben gehaald. Carano werd de de deur gewezen en haar aankomende serie is gecanceld vanwege op zijn zachtst gezegd aanstootgevende tweets, en nu wordt ook Sasha Banks gecanceld.

Zeer verdachte like

Mercedes Varnado, zoals haar echte naam eigenlijk luidt, heeft op Instagram een absurde post van een anti-vaxxer van een like voorzien.

De persoon in kwestie weigert niet alleen een masker te dragen, maar ze begon ook over het deelnemen in satanische rituelen, bizarre complottheorieën en andere volstrekt onzinnige misinformatie. Het kwam samen in een Instagram Post waarvan de beschrijving je mond steeds verder doet open laten vallen:

Voor de duidelijkheid: Sasha Banks, Mercedes Varnado, of hoe je de The Mandalorian-actrice ook wilt noemen, is niet degene die de bovenstaande post heeft geplaatst. Ze heeft de post enkel van een like voorzien.

Staartje

Voor Twitter en vele Star Wars-fans was het echter duidelijk: Sasha Banks is een anti-vaxxer. Wellicht een voorbarige conclusie, voor hetzelfde geld ging het om een foutje, maar het schetst in ieder geval geen fraai plaatje. Dat de 29-jarige actrice de schijn tegen zich heeft, moge duidelijk zijn.

Dit verhaal krijgt ongetwijfeld een staartje. Disney liet in het geval van Carano zien dat het dergelijk gedrag op sociale media niet tolereert.

Banks kan er wellicht nog onderuit komen als het echt om een foutje gaat, maar als ze net zoals Carano juist de hakken in het zand zet, dan kun je alvast beginnen met trainen voor de vacature die vrij gaat komen.

Oordeel niet te snel

Maar laten we niet te snel conclusies trekken: het internet kan meedogenloos zijn, en het zou niet de eerste keer zijn dat een acteur of actrice onterecht in een hokje gestopt wordt. De indruk die de Star Wars-actrice achterlaat is echter niet fraai.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Check in de tussentijd de eerste reacties op Twitter:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.