Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Topcast nieuwe film Wes Anderson krijgt perfecte score en staande ovatie

The French Dispatch, het nieuwe meesterwerk van Wes Anderson, heeft tijdens het filmfestival van Cannes een staande ovatie van negen minuten lang gekregen.

En, niet geheel onbelangrijk, de perfecte sore op Rotten Tomatoes.

Wes Anderson is terug

Als Wes Anderson een film uitbrengt, dan weet je dat het tijd is om op te letten. De 54-jarige regisseur is minder productief dan veel van zijn generatiegenoten, maar elk meesterwerkje wat hij aflevert blinkt uit in originaliteit.

Niet voor niks is er de Wes Anderson-look. Sommige gebouwen, interieurs of outfits lijken regelrecht uit de films van Anderson te komen. Kleurrijke, strakke, sfeervolle werelden. Altijd gevuld met topacteurs, zoals in The Grand Budapest Hotel, zijn laatste live-action-film.

The French Dispatch

Nu, zeven jaar later, komt The French Dispatch eraan. Vanaf 21 oktober kunnen we de gloednieuwe dramafilm in de bioscoop gaan checken. Anderson heeft een cast samengesteld die hiervoor al goed was voor negen Oscars.

Denk aan Adrien Brody, Willem DaFoe, Saoirse Ronan, Edward Norton, Frances McDormand, Christoph Waltz, Benicio del Toro, Tilda Swinton. Maar ook toptalent Timotheé Chamalet, oudgediende Bill Muray en Loki-ster Owen Wilson spelen een rol in de nieuwe Anderson.

The French Dispatch
Een deel van de topcast (Afbeelding: Searchlight Pictures)

Perfecte score en staande ovatie

Een duizelingwekkende topcast, maar levert dat ook een topfilm op? Dat is geen gegeven, maar gelukkig hoeven we niet nog eens zeven jaar te wachten op een meesterwerk.

The French Dispatch is namelijk in première gegaan tijdens het filmfestival van Cannes. Het resultaat? Een staande ovatie van maar liefst negen minuten en een perfecte score van 100 procent op Rotten Tomatoes. (Update: sinds moment van schrijven is de score gezakt naar 91 procent. Maar goed: een topfilm dus.)

“Het is een genoegen om in handen te zijn van een verteller die zo veel geeft om elk aspect van zijn werk,” zo concludeert filmrecensent Hannah Strong. “Dit is Anderson in volle bloei, een die alleen op een ijle hoogte groeit,” aldus criticus Todd McCarthy.

The French Dispatch
De cast in Cannes (Afbeelding: Valery HACHE / AFP)

Liefdesbrief aan journalistiek

Allemaal leuk en aardig, maar waar gaat The French Dispatch eigenlijk over? De kleurrijke film, die alleen visueel al een feest is, is de liefdesbrief van Anderson aan de journalistiek.

De kleurrijke film speelt zich af in de twintigste eeuw, in het fictieve Franse stadje Ennui-sur-Blasé.
Kijkers volgen een Amerikaanse journalist die als correspondent werkzaam is in Frankrijk, voor een fictieve krant genaamd The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun.

Bill Murray speelt Arthur Howitzer Jr., de redacteur van de krant wiens redactie bestaat uit personages die door Elisabeth Moss, Owen Wilson, Tilda Swinton, Fisher Stevens, Griffin Dunne en Wally Wolodarsky gespeeld worden.

Dijk van een trailer

Dat klinkt misschien ietwat saai, maar we hebben het hier over Wes Anderson. Zijn kenmerkende stijltje sijpelt van de eerste trailer af. Op naar oktober! Scroll ook vooral even door voor de geniale poster.

The French DIspatch
💕 (Afbeelding: Searchlight Pictures

RT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.