Felix Decavel
Felix Decavel Auto's & Motoren 18 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Tesla liegt klanten voor: ‘Video zelfrijdende auto in scène gezet’

Het rommelt langs alle kanten bij Tesla. En recente onthullingen over de zelf-rijdende auto’s van het bedrijf spannen de strop rond de nek van Elon Musk nog strakker aan. Een overmatig gehypte promo-video die de capaciteiten van het Autopilot-systeem in 2016 aan de wereld liet zien, zou volledig geënsceneerd zijn.

Sinds Elon Musk Twitter overnam zijn de aandelen van Tesla gekelderd. Controversiële namen werden opnieuw toegelaten op het social media platform terwijl duizenden elektrische auto’s onverbiddelijk terug de fabriek in rolden. Bovendien ligt de voormalige CEO van het bedrijf momenteel bij de rechter op de rooster over de vermeende misleiding om Tesla van de beurs te halen. En op de koop toe komt nu ook deze demo over de zelfrijdende auto’s van Tesla in het oog van de storm te liggen.

Het autopilot-schandaal kwam aan het licht in een andere rechtszaak. In 2018 overleed een Chinese chauffeur toen zijn Tesla Model X met ingeschakelde Autopilot tegen een snelwegversperring botste. De familie van de man heeft Tesla voor de rechter gespannen.

Video zelfrijdende Tesla in scène gezet

In een verklaring zei het hoofd van de Autopilot-software bij Tesla dat de video bedoeld was om “een beeld te schetsen van wat mogelijk was om het systeem te bouwen” in plaats van wat klanten daadwerkelijk van het systeem konden verwachten. Nochtans tweette Elon Musk destijds dat de Tesla in de demovideo “zichzelf bestuurt (zonder menselijke inbreng)”.

Maar dat spreekt Ashok Elluswamy dus tegen. De zogenaamd zelfrijdende auto “had een specifiek vooraf bepaalde route” en “gebruikte vooraf in kaart gebrachte informatie om te rijden”, zegt hij. Tijdens het maken van de video was Elluswamy een ingenieur in het team, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Autopilot-systeem. Tesla was toentertijd dus helemaal niet in staat tot een dynamische routeplanning. In plaats daarvan moesten de ingenieurs van het bedrijf de route uitstippelen die de auto zou nemen voor de promotievideo.

Autopilot zonder capaciteiten

In het filmpje is verder ook te zien hoe de zelfrijdende auto probleemloos langs verkeerslichten navigeert, maar daar was niets van aan. Elluswamy zegt namelijk ook dat de autopilot van Tesla “geen verkeerslicht-capaciteiten” had, ondanks dat het in de video duidelijk werd getoond. Hij kon zich niet herinneren of de persoon op de bestuurdersstoel ook het optrekken en afremmen bestuurde. Wat dit vooralsnog betekent voor Elon Musk en Tesla, is onduidelijk. Maar goed nieuws kan het niet zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.