Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 1 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

De Tesla Model Y is 11.500 euro duurder dan Elon Musk beweert

De Tesla Model Y is een absolute verkooptopper. Zou de twijfelachtige marketingstrategie van CEO Elon Musk daarmee te maken hebben?

Manners schreef kortgeleden over de uiterst betaalbare Fisker Pear, die de concurrentiestrijd aan moet gaan met Tesla. Daarin noemden wij ook de Amerikaanse basisprijs van zo’n 48 mille die aan de Model Y hangt, maar volgens een van onze lezers hadden wij het mis.

Échte prijs van de Tesla Model Y

De Manners-lezer meende namelijk dat de instapversie van de populaire EV in de Verenigde Staten vanaf 36.640 dollar op de kop te tikken is. Niet vreemd, want dat is waarmee Elon Musk de Tesla Model Y promoot op de website. Wie goed kijkt ziet een asterisk staan bij die prijs en dat roept argwaan op.

Tesla Model Y Elon Musk prijzen prijs
Dit zijn de prijzen die je op de Tesla-website ziet. (Afbeelding: Screenshot Tesla.com)

Terecht, zo blijkt. Wie op ‘see details’ klikt en de kleine lettertjes leest, weet dat de vork anders in de steel steekt. Het merk heeft voor het gemak een subsidie van 7.500 dollar voor de Tesla Model Y meegerekend. Sneaky sneaky, Elon Musk.

Elon Musk verrrekent bespaarde brandstofkosten

Maar het wordt nog gekker. Elon Musk haalt voor het gemak ook 3.600 dollar van de getoonde prijs af vanwege ‘bespaarde brandstofkosten’. Die 3.600 dollar moet je als Amerikaanse klant uiteraard gewoon aftikken bij de aankoop van je Tesla Model Y, maar, zo schat het merk, dit bespaar je in de drie jaar na je aankoop.

Tesla Model Y Elon Musk prijzen prijs
(Afbeelding: Screenshot Tesla.com)

Dat is hetzelfde als een woning die een half miljoen euro moet opleveren voor een tientje te koop zetten, omdat het huis de nieuwe eigenaren de komende jaren jaar tonnen aan huurkosten zal besparen.

Afleverkosten

Dat de subsidie al in de Tesla Model Y-prijs zit inbegrepen kunnen we nog enigszins begrijpen, al is het een domper voor degenen die een prijs van 36.640 dollar zien staan en veronderstellen dat daar nog 7.500 euro aan subsidie van afgetrokken kan worden.

Tesla Model Y Elon Musk prijzen prijs
(Afbeelding: Screenshot Tesla.com)

De 3.600 aan bespaarde brandstofkosten niet bij de prijs noemen is echter totale waanzin, simpelweg omdat dit bedrag gewoon betaald moet worden. Bovendien maken de kleine lettertjes ook nog eens duidelijk dat je nog 1.390 dollar aan afleverkosten moet aftikken. Al met al is de Tesla een kleine 12.500 dollar (omgerekend zo’n 11.500 euro) duurder dan waarmee Elon Musk adverteert. Aan de Manners-lezer in kwestie: helaas hebben wij gelijk.

Dit is de échte actieradius van de best verkochte EV in Nederland

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.