Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 27 jun 2022
Leestijd: 1 minuut

Hier is de eerste elektrische VW-sedan: move over Tesla Model 3

Volkswagen voegt een nieuwe elektrische auto toe aan de EV-line-up, de ID. Aero genaamd. Het model komt volgend jaar naar Europa en moet de Tesla Model 3 van zijn troon stoten.

De auto wordt een ID.-familielid van Volkswagen, naast de ID.3, ID.4, ID.5, ID.6 en ID.Buzz. De auto is op hetzelfde MEB-platform gebouwd als de andere ID’s en mag zich de allereerste elektrische sedan van de Wolfsburgse fabrikant noemen.

Volkswagen ID. Aero gaat strijd aan met Tesla Model 3

Qua design heeft de Volkswagen ID. Aero dus dezelfde insteek als de Tesla Model 3. Het ontwerp van de auto heeft volgens het merk een positieve invloed op de aerodynamica en dus ook op de actieradius van het model.

Tesla Model 3, Volkswagen ID. Aero
(Afbeelding: Volkswagen)

Met een cW-waarde van 0,23 haalt de bijna 5 meter lange elektrische auto met een 77 kWh accupakket een rijbereik van 620 kilometer (volgens WLTP). Ter vergelijking: een Tesla Model 3 Long Range heeft een accupakket met een capaciteit van 82 kWh. Hiermee komt de Amerikaanse elektrische auto 602 kilometer ver, volgens WLTP. De Volkswagen ID. Aero is dus een erg efficiënte elektrische auto.

Elektrische sedan van VW volgend jaar naar Europa

Vooralsnog laat VW niet meer informatie los over de specificaties van het model. De auto op de getoonde foto’s wordt gepresenteerd als ‘concept’. Desondanks gaat de auto al wel snel in productie. De Duitsers beloven dat de productieversie halverwege 2023 op de prijslijsten in China staan. Begin van de Europese productie van de Tesla-concurrent, in het Duitse Emden, staat gepland voor 2023.

Tesla Model 3, Volkswagen ID. Aero

Of de sedan de Tesla Model 3 echt van zijn troon kan stoten, zal het prijskaartje voor een groot deel bepalen. Wat de prijs van de Volkswagen ID. Aero gaat zijn, is nog onduidelijk.

De Volkswagen ID. Aero rijdt vanaf 2023 rond in China (Afbeelding: Volkswagen)

Lynk & Co. overtreft Tesla’s vleugeldeuren met The Next Day

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.