Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 26 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla Model 3 ‘Boat Mode’ doet zijn werk bij overstromingen

In China zijn overstromingen aan de orde van de dag. Niet zonder reden wordt de Tesla Model 3 daar steeds populairder. De ‘Boat Mode’, zoals die in de volksmond wordt genoemd, doet steeds vaker zijn werk en de video’s zijn even schokkend als fascinerend.

Veel brandstofauto’s kunnen niet door al te hoog water rijden. Als de motor via het inlaattraject water aanzuigt, komt dit in de cilinders en heb je in veel gevallen voor duizenden euro’s aan schade.

Geen schade door water in het inlaattraject

Sommige 4×4-auto’s hebben daarom een zogeheten snorkel. De motor zuigt dan lucht aan vanaf een hoger punt, waardoor je door diepe plassen en overstromingen kan rijden. Logisch, bij een offroad-auto. Verrassender is dan ook de ‘Boat Mode’ van Tesla.

Elektrische auto’s als een Tesla Model 3 hebben geen inlaattraject voor de motor en kunnen dus geen water aanzuigen. Hoewel elektriciteit en water ook geen goede combinatie is, doen de wagens uit de fabriek van Elon Musk het verrassend goed in water.

‘Boat Mode’ Tesla Model 3 viral op social media

Zo duiken er steeds meer video’s en foto’s op van een Tesla-eigenaren in China, zoals het filmpje hieronder. Het water staat tijdens een overstroming tot aan de motorkap, maar de Tesla Model 3 rijdt gewoon door. Op social media wordt nu over de ‘Boat Mode’ gesproken.

Hoewel de bestuurder van de Tesla Model 3 geen verstandige keuze maakt om door te rijden, leveren de accu’s geen extra gevaar. Zo laat ADAC (de Duitse ANWB) weten: “Er is in principe geen verschil tussen een elektrische auto en een verbrandingsmotor. Alle stekkers en contacten, evenals de hoogspanningsbatterij, zijn waterdicht geïnstalleerd en er is geen verhoogd risico op elektrische schokken.”

Schade door overstromingen

Toch kan water wel degelijk flinke schade aanrichting aan bijvoorbeeld een Tesla Model 3. Zo zijn onderdelen als de interne laders en omvormers gevoelig voor water. Bij elektrische auto’s hoeft de schade niet direct merkbaar te zijn, maar gaat het pas fout als onderdelen als connectoren gaan oxideren. Problemen kunnen zich soms weken later pas voordoen.

Voor alle duidelijkheid: de ‘Boat Mode’ is geen bestaande functie van de Tesla Model 3, maar een bedachte naam voor een toevallige kwaliteit van de elektrische auto. Elon Musk helpt overigens wel op een andere directe manier bij de overstromingen in Limburg. Lees daarover meer in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.