Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 9 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk misleidt Tesla-klanten en dreigt vergunning kwijt te raken

Tesla misleidt zijn klanten met Autopilot. Dat stelt het Amerikaanse Department of Motor Vehicles (in Nederland RDW). Het bedrijf van Elon Musk zou zijn klanten te veel beloven over de techniek van de elektrische auto’s.

Er is al tijden commentaar op de Autopilot van Tesla. Autopilot en Full Self-Driving zouden klanten door de naam misleiden en doen geloven dat de auto’s daadwerkelijk zelfrijdend zijn. Dit lukt de EV’s in praktijk niet goed genoeg.

Elon Musk overdrijft mogelijkheden Tesla

Elon Musk overdrijft de mogelijkheden van zijn Tesla’s. Zo oordeelt nu ook het Department of Motor Vehicles. De toezichthouder laat weten dat de wet van Californië overtreden is door misleidende of onjuiste beweringen van Tesla.

Autopilot, tesla model plaid plus, misleidende snelheidscijfers, autopilot
(Afbeelding: Tesla)

Het Department of Motor Vehicles wil het bedrijf van Elon Musk dwingen om de namen van haar systemen aan te passen. Naar verluidt zal er in dat geval ook een boete volgen. De organisatie dreigt met het intrekken van de vergunning voor productie van de elektrische auto’s als het bedrijf haar marketing en reclame niet aanpast. Tesla krijgt vijftien dagen de tijd om op de klachten te reageren.

Autopilot vaker betrokken bij ongelukken

Al vaker werd Tesla aangeklaagd na ongelukken waarbij Autopilot geactiveerd was. Zo zou het systeem betrokken zijn bij het aanrijden van vijf politieagenten. Saillant detail: de man achter het stuur was niet nuchter. In dit geval vielen er enkel gewonden en was er wat blikschade, maar er zijn ook meer schrijnende voorvallen met het systeem.

Vertrouw nooit 100 procent op technologie

Belangrijk om te weten dat je als bestuurder nog niet op Autopilot of Full Self-Driving kan vertrouwen. Hoewel de systemen veelbelovend klinken, maken ze te veel fouten. Als bestuurder ben je dus altijd verantwoordelijk en moet je je handen aan het stuur houden, ook al kan jouw Tesla zelfs remmen, optrekken en sturen.

Autopilot, Tesla Model 3, snelweg, gaspedaal vast
Tesla Model 3. (Afbeelding: Unsplash)

Check ook de megavoorraad aan Bitcoin die Elon Musk onlangs dumpte.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.