Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 21 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla dumpt megavoorraad Bitcoin: waarom doet Elon Musk dit?

Dat het niet zo lekker gaat met Bitcoin, heeft ook crypto-liefhebber Elon Musk door. Tesla, dat beschikte over een megavoorraad, heeft 75% van de tokens verkocht. Dat blijkt uit de Q2 Update van 2022.

Nadat een grote covid-lockdown in China Tesla dwong om de fabriek in Shanghai binnen 22 dagen te sluiten, moest een grote klap opgevangen worden. In een mum van tijd verkocht het bedrijf van Elon Musk 75% van zijn BTC-bezit om de kasreserves aan te vullen.

Elon Musk verkoopt 75% Tesla-voorraad aan Bitcoin

“Dit moet niet worden opgevat als een oordeel over bitcoin. Het is gewoon dat we ons zorgen maakten over de algehele liquiditeit van het bedrijf”, zegt de Tesla-baas in een statement. Begin dit jaar onthulde Elon Musk nog voor 1,9 miljard dollar aan BTC te hebben. De koers was toen al wat gezakt na de piek, maar lag destijds wel een stuk hoger dan nu.

In het eerste kwartaal van 2021 lag de waarde die Tesla aan Bitcoin bezat zelfs op 2,48 miljard dollar. Niet voor niets teaste het bedrijf van Elon Musk niet veel later dan ook de digitale valuta op één voorwaarde te accepteren als betaalmiddel. Daar werd later weer op teruggekomen.

Voor hoeveel verkocht?

Het is niet exact bekend op welk moment Tesla de voorraad aan Bitcoin heeft verkocht en hoeveel verlies er is geleden. Analist Brian Johnson van Barclays schatte volgens BTC Direct eerder deze week in dat Tesla 460 miljoen dollar verlies zou leiden als ze hun bitcoins daadwerkelijk zouden verkopen. Reken daar 75% van en je zit aardig in de goede richting.

Elon Musk sluit overigens niet uit ooit nog Bitcoin te kopen met Tesla. En er is geen Dogecoin verkocht, het lievelingetje van de grote baas. BTC noemt hij in het statement overigens “een bijzaak voor een bijzaak”.

Q2 Update van 2022

Hij onthulde dit en nog veel meer in de Q2 Update van 2022. Lees het complete rapport hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.