Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 9 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuw stikstofverzoek Circuit Zandvoort, maar niet tegen Formule 1

Een Formule 1-circuit middenin de duinen. Best vreemd eigenlijk. Toch ook wel weer leuk. Tja, wat moet je daar eigenlijk van vinden? Natuurorganisaties zijn het circuit van Zandvoort in ieder geval liever kwijt dan rijk, maar weten ook dat dat niet zomaar gaat. Een nieuw idee: alleen nog racen met schone auto’s, om de uitstoot van stikstof tegen te gaan.

Het nieuwe verzoek richt zich niet specifiek op de Formule 1, maar op algemeen gebruik van het circuit.

‘Alleen nog schone auto’s op circuit Zandvoort’

Stichting Duinbehoud wil dat er op het circuit van Zandvoort alleen nog met schone auto ‘s wordt gereden. De stichting heeft een verzoek ingediend bij de provincie Noord-Holland voor een wijziging van de natuurvergunning voor de racebaan.

Alle raceauto’s daar moeten volgens de stichting voortaan een katalysator hebben. Alle andere auto ‘s, bijvoorbeeld die waarmee mensen zich tijdens een personeelsuitstapje op het circuit vermaken, moeten straks elektrisch zijn. Vorige week verloren Duinbehoud en andere milieuorganisaties een zaak waarmee ze geprobeerd hadden de vergunning voor Circuit Zandvoort en daarmee uiteindelijk de Formule 1 op te schorten.

Natuurbelang versus economische belangen

De Raad van State had twee redenen om dat verzoek niet in te willigen. Zo is de maximale stikstofuitstoot volgens de rechter altijd minder dan in de oude situatie was toegestaan. Dat komt doordat vroeger het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, zoals de Formule 1. In de huidige vergunning is dit beperkt tot een aantal dagen.

Ook maakte de Raad een afweging tussen het natuurbelang en de economische belangen van het circuit. Het Formule 1-circuit heeft volgens de rechter al “forse investeringen” gedaan. De huidige natuurvergunning maakt minder racedagen mogelijk dan vroeger en door de coronacrisis konden evenementen ook al tijdelijk niet doorgaan.

Formule 1 in Nederland

Vast staat in ieder geval dat de Grand Prix Formule 1 van Nederland in 2022 gewoon plaatsvindt in Zandvoort. In het weekend van 4 en 5 september, om precies te zijn. Mocht je geen kaartjes weten te bemachtigen, weet dan dat het hele raceweekend gratis is te volgen op de Nederlandse televisie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.