Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 16 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla Cybertruck-patent onthult nieuwe updates in ontwerp

Een onlangs gepubliceerde patentaanvraag van Elon Musk voor de Tesla Cybertruck hint naar een aantal updates wat betreft het ontwerp. Een nieuwe techniek rond de productie van glas staat daarin centraal.

Volgens Teslarati kondigde Elon Musk onlangs aan dat het uiteindelijke ontwerp van de Tesla Cybertruck niet veel verschilt van het model tijdens de officiële onthulling. Tegelijkertijd hintte hij ook naar nieuwe features in het design, zoals bijgewerkte deurgrepen en achterwielbesturing. Nu zijn er dus nog een paar updates naar voren gekomen.

Recente patentaanvraag Tesla Cybertruck

De patentaanvraag van Elon Musk, niet de eerste rond zijn elektrische pick-up, draagt de naam ‘Automotive Glass Structure Having Feature Lines and Related Method of Manufacture’. In het uitgebreide document wordt een proces beschreven om extreem duurzame glasstructuren te vormen met agressieve rondingen en plooien. Tesla verklaart dat met een dergelijke techniek componenten gemaakt kunnen worden die niet mogelijk zijn met met conventionele glasvormingsmethoden.

tesla cybertruck, patentaanvraag, patent, elon musk, updates, ontwerp
Een fragment uit de recent gepubliceerde patentaanvraag

Vooral de voorruit zal, afgaande op deze patentaanvraag, anders zijn dan bij eerdere prototypes van de Tesla Cybertruck. “De eerste glasstructuur 602A stelt een voorruit voor die op het voertuig is geplaatst en is gevormd volgens de hierin beschreven technieken. In sommige uitvoeringsvormen kan de eerste glasstructuur 602A meerlaags zijn. De eerste glasstructuur 602A kan dus kenmerkende lijnen (bijvoorbeeld facetten) 606A-606B hebben. Deze kenmerklijnen 600A-600B kunnen bijvoorbeeld krommingsstralen hebben tussen de 2 millimeter en 5 centimeter. In sommige uitvoeringen kunnen de kenmerkende lijnen 600A-600B een hoek voorstellen tussen 45 en 60 graden, 50 en 75 graden, enzovoort”, valt te lezen in de patentaanvraag. In simpelere woorden: de techniek maakt het mogelijk krommingen en hoeken in glas aan te brengen.

Dashboard van glas

Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur kan profiteren van deze nieuwe techniek. Zo staat in de patentaanvraag een glazen dashboard omschreven, terwijl dat in de prototypes gemaakt is van gerecycled papier. Een zogenoemde ‘filmlaag’ beschermt het gevouwen glas tegen versplintering tijdens bijvoorbeeld een botsing. Bekijk de complete patentaanvraag hier.

tesla cybertruck, glas, patentaanvraag, ontwerp, updates, voorruit, dashboard
Het volledige dashboard kan gemaakt worden van glas

Het uiteindelijke ontwerp van de Tesla Cybertruck is al afgerond, en het is niet bekend in hoeverre de techniek in deze patentaanvraag is toegepast. De eerste ‘bètaversie’ van de elektrische pick-up verschijnt eind dit jaar, dan weten we vermoedelijk meer. De productie en leveringsdatum werd vorige week weer iets uitgesteld. Lees daarover meer in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.