Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 6 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Tesla-concurrent gaat mogelijk mega fabriek bouwen in Nederland

Als het om elektrische rijden gaat, heeft Tesla nog steeds de touwtjes in handen. Maar hoe lang nog? De concurrentie wordt steeds heviger. Steeds meer grote merken maken de overstap naar volledig elektrisch en daarnaast heb je ook nog de nodige interessante nieuwkomers. In de laatste categorie valt ook Rivian, en die gaan mogelijk een fabriek openen in Nederland.

Het Amerikaanse Rivian wordt steeds vaker een mogelijke Tesla-killer genoemd. Het bedrijf werd opgericht in 2009 en maakt momenteel een pick-up en een SUV. Daarmee hebben ze zich vooral op markt in eigen land gericht, maar nu is het tijd voor een internationale uitbreiding. Richting Europa om precies te zijn.

Tesla-concurrent komt mogelijk naar Nederland

Rivian is momenteel druk aan het kijken naar de mogelijkheden. Volgens eerdere geruchten zou de Tesla-concurrent zijn ogen hebben laten vallen op een locatie dichtbij Bristol, in Engeland dus. Nu is volgens Business Insider gebleken dat Rivian meer landen op de lijst heeft staan. Bronnen van SkyNews hebben laten weten dat Nederland en Duitsland ook serieuze opties zijn, maar dat Rivian nog wacht op een aanbieding.

De toekomstige Tesla-concurrent is naar verluidt bereid om 1 miljard euro in deze fabriek te steken. Dat geld ligt al klaar, want vorige maand kreeg Rivian een flinke kaptiaalinjectie. Een door Amazon geleide investeringsronde leverde 2,5 miljard dollar op.

Rivian heeft grootse plannen

In de mogelijke Nederlandse fabriek van Rivian zal voornamelijk assemblage van auto’s gaan plaatsvinden. Het samenstellen van de accu’s zal ergens anders worden gedaan. Welke auto’s er in elkaar geschroefd gaan worden, is nog niet duidelijk. De verwachting is in ieder geval dat de hele line-up deze kant op komt. Deze bestaat momenteel uit de Rivian R1T (pick-up), de R1S (SUV) en een nog naamloos elektrisch busje (waar Amazon er al 100.000 van besteld heeft).

Tesla Model 3 ‘Boat Mode’ doet zijn werk bij overstromingen

Al deze voertuigen worden momenteel geproduceerd in de enige Rivian fabriek. Deze staat in de stad Normal (Illinois, Amerika). Dat loopt voorspoedig en zou er toe moeten leiden dat de eerste auto’s van deze Tesla-concurrent ergens in 2022 de weg op gaan. In ieder geval in Amerika en mogelijk dus ook in Europa.

Tesla-killer in de maak?

Rivian gaat dus spoedig de concurrentie aan met de Tesla Model X en de Tesla Cybertruck, maar mogelijk ook met andere modellen. R.J Scaringe, CEO en oprichter van Rivian, hintte eerder al naar een kleiner model en het bedrijf heeft ook al potentiële modelnamen laten vastleggen. Daarnaast wil het bedrijf ook een andere grote stap zetten door naar de beurs te gaan. Aan ambitie is dus geen gebrek.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.