Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 1 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Benzine weer goedkoper: dit ‘bespaar’ je in Nederland en België

Per 1 april dalen de prijzen van diesel en benzine. De Nederlandse regering heeft vanaf vandaag de accijns op brandstof verlaagd. Dit ‘bespaar’ je op tanken in Nederland, Duitsland en België.

De verlaging van de accijns in Nederland zorgt voor 17,3 cent korting voor elke liter benzine. Diesel wordt per liter 11,1 cent goedkoper. Hoewel tanken nu minder kost, komt een liter brandstof nog niet onder de 2 euro uit.

Hoeveel goedkoper wordt tanken in Nederland?

De adviesprijs van benzine wordt 2,289 euro. Dit betekent dat je voor een tankbeurt van 40 liter 91,56 euro kwijt bent. Zonder deze ‘korting’, met een prijs van 2,462 per liter, ben je voor hetzelfde aantal liters 98,48 euro kwijt. Tank je 40 liter, dan ben je dus zo’n 7 euro goedkoper uit.

Benzine, diesel, brandstof, tanken, Duitsland
(Afbeelding: ANP)

Rij je diesel en tank je ook 40 liter, dan was je vóór de prijsverlaging 91,80 euro kwijt. Na de verlaging van accijns is dit 87,36 euro. Een verlaging van nog geen 4 euro per tankbeurt.

Benzine en diesel goedkoper in België

De Belgische overheid heeft de accijns op diesel en benzine al verlaagd. Op dit moment betaal je in België zo’n 1,799 euro voor een liter benzine en 2,037 euro voor een liter diesel. Een tank van 40 liter benzine is – na de accijnsverlaging in Nederland – 19,60 euro goedkoper bij onze zuiderburen. Op dezelfde hoeveelheid diesel bespaar je nog geen 6 euro.

De prijs per liter brandstof in Duitsland

Woon je dicht bij de Duitse grens, dan hoef je na de accijnsverlaging voor diesel niet bij onze oosterburen te tanken. In Duitsland kost een liter diesel 2,179 euro, de prijs in Nederland ligt sinds 1 april op 2,184 per liter. Je bespaart dan zo’n 20 cent op 40 liter diesel.

Wat is goedkoper: benzine tanken of je elektrische auto opladen?

Benzine kost in Duitsland 2,070 euro. Vanaf 1 april is een tank van 40 liter hier 8,76 euro goedkoper dan in Nederland. Wanneer Duitsland ook zijn accijns verlaagt, is tanken bij onze oosterburen wel weer een stuk goedkoper. Hoeveel dit scheelt, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.