Dennis Mons
Dennis Mons Televisie 1 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Arjen Lubach pakt Nederlandse superjachtindustrie aan

Nederland is toonaangevend als het gaat om de bouw van superjachten. Puntje van kritiek: ze worden veelal verkocht aan nogal discutabele personen, waaronder een aantal obscure miljardairs in Rusland. Arjen Lubach stak in zijn meest recente show dan ook flink van wal over een aantal Nederlandse botenbouwers.

In een item tijdens de De Avondshow met Arjen Lubach haalde de presentator en komiek flink uit naar de botenbouwindustrie in Nederland.

Arjen Lubach over dubieuze Nederlandse superjachten

Hoewel we met enige trots kunnen stellen dat ‘we’ de meest luxe superjachten bouwen, worden die wel vaak op schimmige wijze verkocht aan nog schimmigere Russische miljardairs. Bekijk het fragment hieronder.

Sommige van de Nederlandse superjachten kosten honderden miljoenen euro’s, maar die worden nu te pas en onpas ingenomen omdat de eigenaren strakke banden hebben met de Russische president Poetin. Arjen Lubach stipt dan ook aan dat ‘een Nederlands tintje’ feitelijk betekent dat de enorme dobbers vaak worden gebouwd én verkocht in ons kikkerlandje aan de oligarchen met ‘apart’ papierwerk.

In trek bij Russische miljardairs

Zo heeft rederij Heesen een luxeschip aan Vagit Alekperov verkocht. Zijn vermogen wordt ingeschat op zo’n 20,1 miljard euro.

De oligarch is dikke mik met de Russische president. Zijn nieuwe vlotje, de Galactica, kostte een slordige half miljard euro en is dik 65 meter lang met meerdere slaapkamers, getuige deze video van de jachtbouwer.

Bezos-boot

De algehele botenbouwongein kwam onlangs al in het nieuws nadat Jeff Bezos, voormalig CEO van Amazon, eiste dat de monumentale brug De Hef in Rotterdam opgetild zou worden. Dit achtte hij nodig voor de doorgang van zijn nieuwe ‘bootje’, omdat zijn enorme ego met drie zeilen er niet onderdoor paste. Het schip, dat 137 meter lang is, werd gebouwd door Oceanco in Alblasserdam. Kosten? Wederom een half miljard euro.

black pearl, oceanco, jacht, jeff bezos, nederland
De Black Pearl van Oceanco (Afbeelding: Oceano)

De Nederlandse scheepsbouw vaart er in ieder geval wel bij, maar louche business is het zeker. Er worden door bizar rijke mensen enorm ingewikkelde financiële constructies verzonnen om te verstoppen van wie het jacht is. Zo heeft Heesen een jacht verkocht aan Nesita Manceau. U weet wel, die Filipijnse schoonmaakster die tientallen bedrijven op haar naam heeft staan(?). De echte eigenaren zijn zo dus moeilijk te traceren.

Arjen Lubach legde dus weer uitstekend de vinger op de zere plek. Het moge duidelijk zijn dat er wel het een en ander aan de hand is in deze handel in superjachten ons botenlandje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.