Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 20 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit moet elke Belg betalen om de hoge staatsschuld af te lossen

Misschien krijgen de wegen eindelijk een opknapbeurt na de laatste incasso. Maar hoeveel bedraagt de staatsschuld van België eigenlijk? En welke bedrag zou elk Belg in theorie moeten betalen om die astronomische som af te lossen?

Qua inkomensongelijkheid blijkt België een veel pientere leerling in de klas dan Nederland. En ook in de keuken kunnen we een Vlaams spiekbriefje gebruiken. Maar wat de staatsschuld betreft, mogen de zuiderburen bij ons in de les.

Staatsschuld van België

Staatsschuld wordt normaal gesproken uitgedrukt in procenten relatief aan het bruto binnenlands product. De Nederlandse staatsschuld bedraagt bijvoorbeeld momenteel 51 procent van het bbp. In België is deze ballon een stuk groter.

Volgens de laatste cijfers van Trading Economics bezet België de zesde plaats van Europese landen met de meeste staatsschuld. Hoewel er in vergelijking met het jaar voordien 4 procent van afgetrokken is, komt de staatsschuld van België neer op 105 procent van het bbp.

Zoveel zou elke Belg moeten betalen

Het bbp van België bedraagt volgens de Wereldbank op dit moment 578,6 miljard dollar, ofwel 531,91 miljard euro. Aan 105 procent betekent dit dat de totale staatsschuld van België ongeveer gelijk is aan 558,5 miljard euro.

Namens Statbel, het orgaan van de Belgische overheid verantwoordelijk voor het bijhouden van data, lopen er nu 11.697.557 Belgen rond in de wereld. Kinderen ontsnappen er niet aan dus die tellen we ook mee. Laten we even een snel rekensommetje maken.

  • 105 procent van 531,91 miljard euro
  • is 558,5 miljard euro Belgische staatsschuld
  • Gedeeld door 11.697.557
  • Komt neer op 47.745 euro staatsschuld per Belg

Een staatsschuld van 558,5 miljard euro betekent dus dat elke Belg in theorie een persoonlijke bijdrage van 47.745 euro zou moeten leveren om die volledig af te lossen. Bijna het dubbele van wat een Nederlander zou moeten ophoesten.

Of we kunnen vragen aan de rijkste van het land om de koek iets eerlijker te verdelen. Ontdek in dit artikel wie alle Belgische miljardairs zijn, wat hun vermogen is en hoe ze daaraan zijn gekomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.