Felix Decavel
Felix Decavel Human Interest 20 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Iconische rode telefooncellen in Engeland te koop voor 1 pond

Al bijna honderd jaar versieren ze het straatbeeld van het Verenigd Koninkrijk. Maar de iconische rode telefooncellen hebben hun nut voor de maatschappij verloren. Of toch niet? Voor slechts 1 Britse pond kun je er nu eentje adopteren.

Op het hoogtepunt in de jaren 90 telde het Verenigd Koninkrijk maar liefst 100.000 van deze rode telefooncellen. Nu zijn er nog slechts 3.000 van over. Al worden ze tegenwoordig voor andere middelen ingezet.

Rode telefooncellen voor 1 pond te koop

Al sinds 2008 werkt BT – een van de grootste telefoonaanbieders in Engeland – aan een project om de rode telefooncellen een nieuwe leven te bezorgen. Sindsdien zijn er zo’n 625 die nu voor totaal andere doeleinden worden gebruikt dan het plegen van een telefoontje.

“Nu de overgrote meerderheid van de mensen een mobiele telefoon gebruikt en de mobiele dekking in het hele Verenigd Koninkrijk aanzienlijk is verbeterd, zien we een sterke daling van het aantal oproepen via telefooncellen”, vertelt een woordvoerder van BT aan de BBC. “Daarom blijven we onze telefooncellen evalueren en zorgen we ervoor dat we prioriteit geven aan het verwijderen van telefoons die niet worden gebruikt, in lijn met de laatste richtlijnen van de overheid.”

Momenteel biedt BT 36 rode telefooncellen aan ter adoptie. En dat voor een schamel bedrag van slechts 1 Britse pond, omgerekend ongeveer 1,20 euro. Maar de adder is dat je er als particulier geen aanspraak op kan maken. Excuses dus alvast aan het interieur van je nieuwe loft. Het adoptieproject van BT staat namelijk alleen open voor liefdadigheidsinstellingen, gemeenschapsraden, lokale autoriteiten en eigenaren van grond waar een telefooncel staat.

Het overgrote deel van de ongebruikte rode telefooncellen werd omgetoverd tot defibrillators in geval van nood. Andere opmerkelijke transformaties zijn onder meer mini-bibliotheekjes, kunstgalerijen en zelfs hele musea.

Voldoe je aan de voorwaarden en wil je zelf een overbodige telefooncel opnieuw aankleden en leven geven, dan kun je je aanmelden via Adopt a Kiosk op de website van BT. Beloof je ons wel een belletje te geven dan?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.