Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 20 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Rijkste vrouw van Azië in in twee jaar bijna totaal vermogen kwijt

Een aantal jaar geleden voerde Yang Huiyan nog de lijst aan van rijkste vrouwen in Azië. Maar in slechts twee jaar tijd zag de vastgoedmagnaat haar vermogen slinken met maar liefst 26,3 miljard euro.

Geen enkele miljardair in de wereld verloor in die periode meer geld dan de Chinese. Ook gevallen crypto-koning Sam Bankman-Fried niet, die op één dag zijn gehele fortuin van 16 miljard zag verdampen. Adyen en miljardairs-CEO Pieter van der Does zijn er in vergelijking nog goed vanaf gekomen, dus.

Evergrande achterna

Maar hoe kun je in slechts twee toertjes rond de zon zoveel geld kwijtspelen? Vastgoedreus Evergrande is helaas niet de enige ontwikkelaar in China met serieuze financiële problemen. Ook Country Garden Holdings dreigt namelijk op een faillissement af te stevenen vanwege de torenhoge schulden die het niet langer in staat is af te lossen.

Het vastgoedbedrijf was oorspronkelijk in handen  van de vader van Yang Huiyjan. In die tijd groeide Country Garden Holdings uit tot de grootste vastontwikkelaar in China op basis van het aantal verkochte bouwprojecten. Maar net als Evergrande is het bedrijf zowel een symptoom als een slachtoffer geworden van de dreigende Chinese schuldencrisis.

rijkste vrouw azië, Yang Huiyan, miljardair, 30 miljard verlies
(Afbeelding: Google)

Vanwege de koersval in aandelen van Country Garden Holdings zag Yang Huijan dus ook haar eigen bankrekening verdampen.

Het vermogen van Yang Huiyan, niet meer de rijkste vrouw van Azië

En hoewel ze volgens Forbes nog een vermogen heeft van 4,2 miljard dollar, omgerekend 3,87 miljard euro, is de vrouw niet van plan geld uit de eigen zakken te spenderen aan een eventuele redding van haar bedrijf.

Country Garden Holdings is naar eigen zeggen van plan de verliezen te compenseren door zoveel mogelijk eigendommen in de vastgoedportfolio te verkopen. Ook wil het bedrijf beroep doen op de vrijgevigheid van aandeelhouders om de boekhouding te redden.

rijkste vrouw azië, Yang Huiyan, miljardair, 30 miljard verlies
Het vermogen van Yang Huiyan over de jaren heen (Afbeelding: Forbes)

Maar net als de grafiek over het vermogen van Yang Huiyan, ziet de toekomst van Country Garden Holdings er allesbehalve rooskleurig uit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.