Alrik de Jong
Alrik de Jong Investeren & Beleggen 3 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Spotify zonder Neil Young: vrije val op de beurs en exodus van artiesten

Precies in de eerste week zonder Neil Young zakt Spotify door het ijs op de beurs. En niet een beetje ook.

Of het een met het ander te maken heeft, valt moeilijk te vast te stellen. Feit is dat Neil Young eerder deze week zijn muziek van Spotify liet verwijderen. Reden: er wordt volgens hem desinformatie verspreid over vaccinaties en het coronavirus in de podcast van Joe Rogan. Andere artiesten volgen hem.

Spotify keldert op de beurs

Aandelen van muziekstreamingdienst Spotify kelderden woensdag in de handel nabeurs met zo’n 20 procent. Dit nieuws kwam nadat het bedrijf eerder op de dag lagere winstmarges en een minder snelle stijging van het aantal nieuwe abonnees had aangekondigd. De Zweedse streamingdienst gaf geen reden voor de tegenvallende prognose, maar zei er wel bij dat de onzekerheid rondom het coronavirus het uitspreken van een verwachting lastiger maakt. Best ironisch, tijdens de gate rond Neil Young en Joe Rogan.

De tegenvallende cijfers komen op een slecht moment voor Spotify. De muziekstreamingdienst raakte de afgelopen weken in opspraak nadat verschillende grote artiesten besloten hun muziek van de dienst te verwijderen. Volgens de muzikanten en andere critici zou comedian Joe Rogan in zijn Spotify-podcast desinformatie over het coronavirus verspreiden.

Neil Young en meer artiesten lopen weg om Joe Rogan

De consternatie begon vorige week. Toen ondertekenden honderden artsen en wetenschappers een brief waarin Spotify werd opgeroepen een aflevering van The Joe Rogan Experience offline te halen. Hierin had de comedian en podcast-host de omstreden viroloog Robert Malone te gast.

Neil Young zette dit proces kracht bij door Spotify te verwittigen dat hij zijn muziek zou laten verwijderen als de podcast van Joe Rogan online zou blijven. De op de beurs gekelderde streamingdienst gaf geen gehoor, maar beloofde wel een ‘speciale COVID-19-hub’. Inmiddels hebben ook Joni Mitchell, Crosby, Stills & Nash, Nils Lofgren, India Arie en de rockband Failure laten weten hun muziek te laten verwijderen.

Welke podcast dat ook alweer was? Inderdaad, die show waar Elon Musk ooit een joint opstak.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.