Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 7 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Rijplezier voor een prikkie: 5 sportieve tweedehands auto’s onder € 5.000

We hebben allemaal zo onze droomauto. Voor de één is het een Lamborghini Aventador en een ander hoopt ooit een Audi RS6 te kunnen rijden. Helaas blijft het voor de meesten bij dromen. Gelukkig is er een middenweg. Ook voor aanzienlijk minder euro’s kun je namelijk een sportieve auto rijden. Onze collega’s van Autovisie hebben namelijk vijf tweedehands auto’s gevonden die nog geen 5.000 euro kosten, maar wel garant staan voor rijplezier.

Vijf ruggen is niet veel. Toch kun je ook met een beperkt budget een hoop leuks vinden op de occasionsites. Je moet alleen wel weten waar je op moet zoeken. In deze prijsklasse vind je namelijk vooral kleine stadsautootjes. Gelukkig weten ze bij Autovisie hoe ze de pareltjes er tussenuit moeten vissen.

Tweedehands auto’s: veel rijplezier voor weinig euro’s

1. Porsche 924 2.0 Coupé – 3.500 euro

Hoewel er mensen zijn die beweren dat de 924 geen échte Porsche is, staat er wel gewoon een trappelend paard op de motorkap. Deze auto werd ooit ontwikkeld als goedkoper alternatief voor de 911 en dat is hij dus nog steeds. Perfect als je niet veel te besteden hebt, maar wel een opvallende auto zoekt. Daarnaast is hij ook nog behoorlijk rap. De 2.0 liter viercilinder motor levert 125 pk en brengt je in 9,6 seconden van 0 naar 100 km/u

De Porsche 924
De Porsche 924 Coupé. (Afbeelding: Wheelsage / Sbocha)

2. Hyundai Coupé 2.0 FX – 2.900 euro

Wie op zoek is naar een sportieve coupé, maar het niet aandurft om een Porsche 924 van dik veertig jaar oud te kopen, kan altijd nog voor de Hyundai Coupé 2.0 FX gaan. Deze budget sportcoupé uit Korea oogt misschien een beetje vlak, maar staat verder prima zijn mannetje. De FX-uitvoering beschikt over een 2.0 liter viercilinder motor die er 138 pk’s uit pompt. Daarmee zit je in 9,2 seconden op de 100 km/u. Kortom, een onderschatte tweedehands auto.

Tweedehands sportieve auto
De Hyundai Coupé 2.0 FX. (Afbeelding: Wheelsage / Владимир С)

3. Peugeot 206 2.0 GTI – 3.250 euro

Duik in het WRC archief en je zult de 206 regelmatig tegenkomen. De sportieve hatchback won tussen 2000 en 2002 vele rally-titels. De rally-versie van de 206 was natuurlijk alles behalve doorsnee, maar deze was gebaseerd op de 206 GT en die is onderhuids weer gelijk aan de 206 GTI. Dit maakt deze 138 pk sterke hatchback een ideale tweedehands auto voor iedereen die van sportief rijden houdt.

De Peugeot 206 GTI. (Afbeelding: Wheelsage / DA3-Driver)

4. Lancia Delta HPE 2.0 HF Turbo – 3.950 euro

Zoek je een unieke tweedehands auto die opvalt? Dan is de Lancia Delta HPE 2.0 precies wat je zoekt. Dit is de opvolger van de toch wel legendarische Lancia Delta HF Integrale. Hoewel deze Delta dat niveau niet gaat halen, is deze Italiaanse bolide een charismatisch, sportief en vooral betaalbaar alternatief. Onder de motorkap draait een 2.0 liter viercilinder blok die 186 pk produceert. Genoeg om in 7,5 seconden van 0 naar 100 km/u te schieten.

Tweedehands sportieve auto
De Lancia Delta HPE 2.0 HF Turbo. (Afbeelding: Wheelsage / bad_Q)

5. Mitsubishi Colt CZT – 4.999 euro

We sluiten dit lijstje af met een soort wolf in schaapskleren. Op het eerste oog denk je dat je deze Colt wel kan hebben bij het stoplicht, maar vergis je niet. Mocht het de CZT versie zijn, dan kun je nog wel eens bedrogen uitkomen. Op het anderhalve liter blok is namelijk een flinke turbo geschroefd die het vermogen van 109 naar 150 pk brengt. Dat is misschien nog steeds niet extreem, maar de Colt weegt slechts 1.045 kg. Van dit lijstje zit alleen de Lancia sneller op de 100 km/u.

Mitsubishi Colt CZT
De Mitsubishi Colt CZT. (Afbeelding: Wheelsage / Владимир С.)

Tweedehands auto kopen

Denk je er serieus over na om een tweedehands auto te kopen? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Om je op weg te helpen hebben wij alvast een handleiding voor je gemaakt.

Autovisie

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.