Occasions handleiding: zo koop je een tweedehands auto in 6 stappen

Iedere week speuren we Marktplaats af om de mooiste tweedehands auto’s te vinden. Vaak niet eens omdat we een nieuwe auto nodig hebben, maar gewoon om te dromen. Grote kans dat ook jij je wel eens schuldig maakt aan digitaal windowshoppen, maar wat als je echt op zoek bent naar een nieuwe auto?

Dan moet je overgaan tot actie, maar hoe gaat dat in zijn werk? In deze handleiding vertellen je hoe het zit. Van het vinden van de perfecte tweedehands auto tot het afronden van de aankoop.

1. Wat zoek je?

Zoals je ongetwijfeld zult weten, is het aanbod enorm. Er is dus altijd wel een auto is die bij jou en je budget past. Om die te vinden, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je eisen zijn. Zet deze op papier en kijk goed rond om inspiratie op te doen. Bijvoorbeeld hier op Manners.

2. Waar vind je occasions?

Vroeger moest je een bezoek brengen aan dealers in de hoop daar je droom occasion te vinden. Die kans is klein, maar gelukkig is het tegenwoordig een stuk gemakkelijker. Op Marktplaats vind je iedere dag meer dan 7.500 nieuwe occasions. Gegarandeerd dat jouw toekomstige auto daar tussen zit. Dat kan zijn bij een particuliere verkoper of autobedrijf.

3. Tijd om de auto te gaan bekijken

Je hebt je droomauto gevonden en afgesproken om langs te komen. Dan zie je voor het eerst je mogelijk toekomstige auto, maar laat je niet afleiden. Het is belangrijk om de auto goed te inspecteren en een proefrit te maken. Let hierbij op slijtage, vreemde geluiden, roest etc. Controleer ook de onderhoudshistorie en de kilometerstand. Klopt er iets niet? Wees dan extra voorzichtig.

Marktplaats tweedehands auto kopen

Vergeet niet om vragen te stellen. De verkoper is verplicht om mankementen en gebreken te melden. Als je twijfelt, kun je de auto laten keuren door een onafhankelijke partij. Dat moet je allemaal gaan onthouden. Gelukkig vind je op Marktplaats niet alleen op ieder moment 200.00 auto’s, maar ook een checklist zodat je niets vergeet. Meer weten over hoe je de kwaliteit van een tweedehands auto bepaalt? Klik dan hier.

4. Onderhandelen over de prijs

Is alles in orde en ben je overtuigd dat dit je nieuwe auto gaat worden? Dan begint het onderhandelen. Het belangrijkste hierbij is dat je weet wat de auto waard is. Doe daarom onderzoek naar hoeveel een auto waard is. Marktplaats heeft daarvoor een tool waarmee je de dagwaarde kunt berekenen.

Zo voorkom je dat je te veel betaalt, maar ook dat je met een te laag bod aankomt. Je zult er samen met de verkoper uit moeten komen. Ga daarom geen ruzie maken, want daar heb je beiden niks aan. Wil de verkoper niet akkoord gaan met je bod? Laat dan je nummer achter en neem afscheid. Meer onderhandelingstips vind je hier.

5. Het afronden van de verkoop

Alles aan de auto klopt en je bent een prijs overeengekomen met de verkoper. Wat rest is het afronden van de verkoop. Dat betekent dat er betaald moet gaan worden. Bij een dealer wordt het papierwerk vaak voor je geregeld, maar dat geldt niet als je auto bij een particuliere verkoper vandaan komt. In dat geval zul je zelf de verkoop vast moeten leggen. Dit kan mondeling, maar het is beter om dit te doen door middel van een koopovereenkomst. Hoe dat werkt, lees je hier.

Marktplaats tweedehands auto kopen

Maak samen goede afspraken over de betaling. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van Betaalverzoeken met iDEAl via Marktplaats. Hoe dat precies werkt, lees je hier. Zorg ervoor dat je ook alle papieren krijgt om de auto op jouw naam te laten zetten. Wat je daar voor nodig hebt en hoe dit in zijn werk gaat, lees je hier. Vergeet ook niet om de betaling vast te leggen door middel van een kwitantie. Een voorbeeld hiervan vind je hier op Marktplaats.

6. Bijna klaar om op weg te gaan

Je nieuwe auto is een feit, maar dat betekent niet dat je meteen de weg op kan. Voordat je dat kunt gaan doen, moet je een verzekering regelen. Hierbij heb je keuze uit verschillende opties. Weten wat de verschillen zijn en wat voor jou de juiste keuze is? Klik dan hier.

Je eigen auto verkopen

Nu kun je eindelijk gaan genieten van je nieuwe auto. Mocht je afscheid willen nemen van je oude auto, kom dan naar Marktplaats. Dit is namelijk dé plek waar jij je oude auto onder de aandacht kunt brengen bij 2,7 miljoen potentiële autokopers. Betrouwbaar en snel. Wil je hier meer over weten of je bolide te koop aanbieden? Klik dan hier.

In samenwerking met Marktplaats

Reageer op artikel:
Occasions handleiding: zo koop je een tweedehands auto in 6 stappen
Sluiten