Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 1 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Museumstuk: snelste Citroën ooit levert recordbedrag op tijdens veiling

Bij het merk Citroën denk je niet meteen aan razendsnelle sportwagens. Toch bestaat er een zeldzame uitzondering op die regel: de snelste Citroën ooit. Die is recentelijk van eigenaar gewisseld voor een recodbedrag.

Dan hebben we het over de Citroën SM, een Amerikaanse bolide. Een racemonster uit de jaren zeventig dat in topstaat zo’n 80.000 euro waard is. Bij een veiling van Gooding & Company werd er onlangs echter maar liefst twee ton voor de bijzondere Citroën neergelegd, en niet zonder reden.

Citroën SM Land Speed Racing

De SM was in de jaren zeventig het absolute topmodel van Citroën. Het is volgens Wikipedia niet bekend waar de afkorting voor staat, maar dat de Franse fabrikant een pareltje in handen had stond volgens Jerry Hathaway buiten kijf. Hij werkte bij een autodealer in Los Angeles en was fan van de Franse auto’s.

Vooral de Citroën SM wist hem te bekoren. Later richtte Hathaway zelfs SM World Ltd. op, en werd hij specialist op het gebied van Citroën’s topmodel. Een van zijn klanten was Jon McKibben, een ervaren coureur. Die zag in de SM dé ideale auto voor land speed racing, waarbij men op uitgestrekte vlaktes voor snelheidsrecordspogingen ging.

Record staat nog steeds

Hathaway zag wel wat in die uitdaging, en begon een Citroën SM uit 1972 om te bouwen. Zijn team maakte de auto niet alleen aerodynamischer, maar sleutelde ook flink aan de originele V6-motor van Maserati. De auto kreeg de naam SM Land Speed Racer, en wist aan het einde van de jaren zeventig de 243 kilometer per uur aan te tikken.

De jaren erop bleef Hathaway aan het bijzondere project sleutelen. Na onder andere het installeren van twee turbo’s werd in 1987 een record gevestigd: met 325 kilometer per uur was de SM Land Speed Racer destijds de snelste Citroën ooit. En dat is de auto naar verluidt anno 2021 nog steeds.

Afbeeldingen: Gooding & Company

Bijzondere extraatjes

De winnaar van de veiling heeft dus een historische bolide weten te bemachtigen. Naast de Citroën SM Land Speed Racer scoorde hij voor twee ton nog een aantal extraatjes. Zo krijgt hij ook een tweede tot pick-up getransformeerde SM die Hathaway speciaal heeft gebouwd om de Land Speed Racer te vervoeren. Ook krijgt de gelukkige koper er een trailer bij.

Afbeeldingen: Gooding & Company

En daar blijft het niet bij. Zo zit er in het totaalpakket ook een koffietafeltje dat gebouwd is van de onderdelen van de Maserati-motor, en krijgt de koper tevens het brandpak dat gedragen werd tijdens een van de recordpogingen. Meteen rijp vor het museum!

Afbeeldingen: Gooding & Company

Autovisie

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.